Středočeská galerie v Praze končí

Z výstavy Klidožití

Z výstavy Klidožití Zdroj: E15-Anna Vackova

V podstatě ze dne na den zavírá další pražská galerie. Konkrétně galerie GATE, kterou spravuje Středočeský kraj. Projekt bývalého hejtmana Davida Ratha tak nedožil ani dvou let.

Výkladní skříň Středočeského kraje v Praze zavírá. Podle informací serveru E15.cz se kraj rozhodl 23. ledna ukončit provoz galerie GATE, kterou s velkou pompou otevíral v březnu roku 2012 hejtman David Rath. Tehdy zdobila stěny galerie výstava fotografií Františka Drtikola.

Místo, které dále sloužilo i jako informační centrum středočeského kraje, kterým ročně prošlo 60 tisíc návštěvníků, nabídne kraj k využití novým zájemcům.

Rozhodnutí je sice definitivní, ale o dalším osudu výstavního prostoru není zatím nic konkrétního známo. Prostory galerie budou novým zájemcům o pronájem nabízené obálkovou metodou.

Rekonstrukce domu v Husově ulici na Starém městě, kde galerie sídlí, stála kraj desítky milionů korun a interiér je projektován zejména pro výstavní účely. Poslední výstava Jiřího Sopka byla úspěšná a galerie na ni navázala další výstavou Klidožití – zátiší ze Strahovské obrazárny. Ta měla původně trvat až do 28 února.