Stropnický odmítl nabídku BigBoard, reklamu chce zakázat

Matěj Stropnický

Matěj Stropnický Zdroj: Tomas Novak, Euro

Náměstek pražské primátorky Matěj Stropnický (SZ) odmítl nabídku reklamní firmy BigBoard založit společnou firmu Praha reklamní. Společnost měla v Praze provozovat billboardy a město mělo mít podíl z jejího zisku. "S podobnými nabídkami chodívali ještě donedávna provozovatelé výherních automatů," uvedl Stropnický. Sám bude prý prosazovat naopak zákaz billboardů.

BigBoard se loni dostal do sporu s městem kvůli novým pražským stavebním předpisům, které zakazují reklamu nad šest metrů čtverečních. Firma tehdy spustila kampaň proti exprimátorovi Tomáši Hudečkovi.

„Svádějí nás. Reklamní lobby chce svým návrhem na spoluvlastnictví sítě velkoformátové reklamy posílit zájem města, i finanční zájem, na zachování co největšího počtu těchto nosičů v provozu,“ uvedl Stropnický.

Podle jeho slov je logika billboardů a automatů podobná. „Ano, přinášejí obci peníze, ale dělají z města periferii a potřebují zásadní regulaci. Byl jsem pro nulovou toleranci hazardu a podporuji i nadále zákaz billboardů. Město si příjmy bude umět zajistit jinak,“ dodal.

Praha a BigBoard by vedly firmu podle představ reklamní společnosti společně a dělily by se i o zisk, Praze by navíc BigBoard platil nadále nájem z pozemků pod billboardy. Praha by měla své zástupce v dozorčí radě i představenstvu. BigBoard by do společného podniku vložil reklamní nosiče, které jsou na městských pozemcích, Praha by do firmy vložila tyto pozemky.

Agentuře se nelíbí stavební předpisy

BigBoard před říjnovými volbami spustil silnou mediální kampaň, v níž kritizoval Hudečka (bezp.; dříve TOP 09), který stavební předpisy prosadil a obhajoval. Pokud nebudou předpisy zrušeny, hrozil BigBoard arbitráží. Nové stavební předpisy naopak přivítala odborná veřejnost a developeři.

Pražské stavební předpisy v červenci schválila rada hlavního měst a v účinnosti jsou od loňského 1. října. Ministerstvo pro místní rozvoj se je však nyní chystá kvůli několika chybám zrušit. Město tak chce začít chystat nové znění.