Studie: Kdo jednou zkrachoval, má velký předpoklad pro další pád

Konkurzní řízení - ilustrační foto

Konkurzní řízení - ilustrační foto Zdroj: ctk

Vlastnická struktura společnosti silně ovlivňuje stabilitu a kvalitu jejího podnikání. Pokud firma projde úpadkem, exekucí nebo platební neschopností, potom prudce roste pravděpodobnost, že u další firmy se stejnými majiteli, také nastane negativní událost.

Vyplývá to z analýzy společnosti Bisnode, která hodnotila chování firem z pohledu negativních událostí od roku 1993.

Studie zjistila, že do 1. ledna 2010 v České republice působilo 254 724 fyzických osob – majitelů firem, jejichž firmy nikdy neprošly úpadkem, exekucí nebo platební neschopností a 22 681 vlastníků, jejichž firmy v období 1993 až 2009 některou negativní událost zažily, z toho 1031 majitelů do problémové události dovedlo více než jednu společnost.

Jak se daří firmám podle jejich vlastníků

Vývoj firem podle chování jejich majitelůVývoj firem podle chování jejich majitelů | BisnodeZdroj: Bisnode

U firem, jejichž majitelé u žádné z vlastněných společností v minulosti nezažili úpadek, exekuci nebo platební neschopnost, nastala v následujícím období první negativní událost u 4,4 procenta majitelů. Ale u vlastníků s vícenásobnou negativní událostí v minulosti, další negativní událost nastala téměř už u čtvrtiny z nich,“ okomentoval výsledky analytik Bisnode Michal Řičař.

„Pokud podnikatelé u svého obchodního partnera pozorují, že jeho další firmy podléhají úpadku, exekuci či platební neschopnosti, měli by se zvýšenou pravděpodobností očekávat, že se tato negativní událost promítne i u firem, které aktuálně nejeví známky problémů. Je tedy zřejmé, že vlastnická struktura silně ovlivňuje stabilitu a kvalitu firmy,“ dodal Řičař.

Negativní události u firem jsou podle analytika natolik zásadní informace, že je model Bisnode dlouhodobě hodnotí jako jeden z nejsilnějších ukazatelů pravděpodobnosti úpadku.