Švédská pomoc. Požár v Českém Švýcarsku budou hasit letadla Air Tractor

Letadla Air Tractor, která Švédsko vyslalo na pomoc českým hasičům bojujícím s požárem v České Švýcarsku.

Letadla Air Tractor, která Švédsko vyslalo na pomoc českým hasičům bojujícím s požárem v České Švýcarsku. Zdroj: Profimedia.cz

Letadla Air Tractor, která Švédsko vyslalo na pomoc českým hasičům bojujícím s požárem v České Švýcarsku.
2
Fotogalerie

Původem americké letouny Air Tractor AT-802 byly zkonstruovány zejména pro práce v zemědělství, kromě práškování polí se ale uplatnily i při hašení požárů. Nyní buduou stroje pomáhat s hašením lesního požarů v Českém Švýcarsku, kam je vyslalo Švédsko. Zde nahradí letadla Canadair, která se musela nečekaně vrátit zpět do domovské Itálie. 

Jednomotorový dolnoplošník s turbovrtulovou pohonnou jednotkou je menší než Canadair a unese také méně vody k hašení - 3000 litrů proti dvojnásobku u kanadského stroje. Podobně jako on ale dokáže nabírat vodu za letu, což v porovnání s jinými původně zemědělskými letadly, do nichž se voda napouští na zemi, zrychluje zásah.

Verze AT-802 Fire Boss bývá vybavena plováky, díky kterým při letu těsně nad hladinou nabírá vodu do interní nádrže o objemu 3000 litrů, do které může přidat i hasicí směs. Nabrání plné nádrže zabere přibližně 30 vteřin. Velkou výhodou letadla je jeho obratnost, k přistání dokáže kromě vodní plochy využít i pozemní letiště. Pokud nemá nasazeny plováky, stačí mu jen zhruba 350 metrů dlouhá dráha, jež nemusí být betonová nebo asfaltová. V porovnání s canadairy jsou air tractory levnější na pořízení i provoz, na druhou stranu unesou méně vody.

V současnosti se po celém světě používá asi stovka letadel Air Tractor určených pro hašení, kromě USA nebo Kanady si je koupili hasiči i v Austrálii, Španělsku, Chile, Brazílii, Chorvatsku nebo Černé Hoře. Švédsko, odkud dnes přiletí hasit dva letouny, si začalo stroje Air Tractor pořizovat po sérii ničivých lesních požárů v roce 2018, kdy do země přiletěly pomáhat letouny z Portugalska. První letadlo převzala severská země v říjnu 2019, druhý v květnu 2020 a později uplatnila i opci na další dvě letadla.

Česká republika není první zemí, kde dva švédské air tractory - letadla obvykle zasahují ve dvojici, kdy jedno hasí a druhé nabírá vodu - pomáhají. Švédsko je už před časem nabídlo k využití v rámci civilní obrany zemí EU. Loni v srpnu tak air tractory se švédskou registrací pomáhaly hasit rozsáhlé lesní požáry v Řecku.