Švejnarovo odstoupení podle průzkumu posílilo Fischera

Jan Fischer

Jan Fischer Zdroj: E15 Anna Vackova

Oznámení ekonoma Jana Švejnara, že nebude kandidovat na prezidenta, nejvíc pomohlo bývalému premiérovi Janu Fischerovi. Pro tohoto prezidentského kandidáta by nyní hlasovalo 27,7 procenta lidí, což je o 5,7 procentního bodu víc než v srpnu, uvedla agentura ppm factum na základě svého volebního modelu. Druhý je podle něj další bývalý premiér Miloš Zeman s 22,7 procenta.

Ostatní jsou za nimi s velkým odstupem. Fischer se Zemanem by tak podle ppm factum jasně postoupili do druhého volebního kola.

Třetí je podle modelu senátor a kandidát ČSSD Jiří Dienstbier s 6,9 procenta a nedaleko těchto hodnot se pohybuje i několik dalších lidí, a to včetně čtvrtého Vladimíra Franze s 6,6 procenta, který výrazně posílil. Sbírá protestní hlasy, uvedli autoři výzkumu. K prezidentské volbě, která se uskuteční začátkem příštího roku, se chystá 61,2 procenta oprávněných voličů, dodali.

Na pátou příčku klesl Tomio Okamura s 6,1 procenta, který ale kandidaturu neohlásil. Následují ministr zahraničí a šéf vládní TOP 09 Karel Schwarzenberg s 5,9 procenta a místopředseda Senátu, kandidát ODS Přemysl Sobotka s 5,7 procenta.

Nad tříprocentní hranici se poprvé dostal Vladimír Dlouhý, jemuž podle ppm factum Švejnarovo odstoupení také pomohlo. Nyní by ho volilo 4,5 procenta lidí. Bývalému guvernérovi centrální banky Zdeňku Tůmovi, který se však o post hlavy státu neuchází, volební model předpovídá zisk 4,3 procenta hlasů, na 3,8 procenta klesla podpora šéfky Suverenity Jany Bobošíkové a 3,4 procenta voličů by si vybralo lidoveckou kandidátku Zuzanu Roithovou.

Průzkum se uskutečnil mezi 6. a 16. zářím letošního roku, zúčastnila se ho kolem tisícovky plnoletých občanů České republiky.