Tajemník pro evropské záležitosti Chmelař míří na ministerstvo zahraničí

Aleš Chmelař

Aleš Chmelař Zdroj: ČTK

Z Úřadu vlády odchází státní tajemník pro evropské záležitosti Aleš Chmelař (ČSSD). Měl by se ucházet o funkci odborného náměstka pro evropskou sekci na ministerstvu zahraničí, kde končí Jakub Dürr. Právu to řekl premiér Andrej Babiš (ANO) s tím, že na post evropského tajemníka vypíše Úřad vlády výběrové řízení.

Mluvčí vlády Petra Doležalová sdělila, že Úřad vlády nyní řeší v rámci změny systemizace k 1. lednu příštího roku snížení stavu zaměstnanců o 58 systemizovaných míst. Ke konci loňského roku úřad zaměstnával 768 osob.

"Stále platí, že paní Tünde Barthová je pověřena řízením Úřadu vlády. Do budoucna by pan premiér rád ještě více zefektivnil chod Úřadu vlády a tudíž se chce zaměřit i na některé vedoucí pozice," dodala mluvčí.

Chmelař pracoval na Úřadu vlády od roku 2014. V letech 2014 až 2017 vedl oddělení strategií a trendů EU, od roku 2017 vedl odbor koordinace hospodářských politik EU. V letech 2012 až 2014 působil v Bruselu v think tanku Centre for European Policy Studies. Státním tajemníkem se stal loni v červnu.