Komentář Jany Havligerové: Za Česko ještě bohatší

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Blesk:Martin Přibyl CNC

Čau, lidi. Pokud to ještě nevíte, tak vězte: Andrej Babiš není nelida, i když odmítá přijmout do Česka padesát syrských sirotků. Chce pomáhat hlavně českým dětem a sirotkům, těm totiž pomáhá dlouhodobě. Tolik – volněji převyprávěno – vyjádření samotného premiéra ke kauze, která hýbe politikou. Kritiku, která se snesla na jeho hlavu, mohl ovšem premiér očekávat. I když realisticky viděno, od lidí z jiných politických táborů byla tak trochu z povinnosti.

Dobře přece vědí, že humanita a morálka nejen v politickém programu, natož v politické praxi šéfa hnutí ANO nemají místo. Brzdily by jeho tah za ziskem, v daném případě politických bodů. Momentálně by souhlas s přijetím syrských dětí mohl notně narušit selanku sousedských gulášových večeří i dalších pohodových setkání anoistů s voliči ve městech a na vsích.

Migrace je téma, které se hodí do voleb komunálních, celostátních i evropských. Válečných konfliktů současných i potenciálních neubude, o přírodních globálních hrozbách už také není velkých pochyb. Toho je potřeba využít. Jak Babiš řekl, on přece řeší neschopnost Evropské unie systémově se postavit k migraci a návratové politice.

Alespoň pro Česko proto chystá komplexní návrh, nový zákon, který by měl mimo jiné zjednodušit právě návratovou politiku. Tady by měli ostatní politici zpozornět. Migraci je sice nutné regulovat více než dosud, ani náhodou to ale neznamená odepřít pomoc těm, kteří ji skutečně potřebují. Nová pravidla nesmějí jít za hranu platných mezinárodních regulí a smluv.

V rozhovoru pro deník Právo se Babiš pochlubil, že během šesti měsíců dokázal díky své aktivitě v EU prosadit zrušení kvót na přerozdělování migrantů. Jistě ho tedy těší, že rakouský kancléř Kurz a německá kancléřka Merkelová si osvojili i jeho vskutku originální myšlenku pomáhat v zemích, odkud se běženci rekrutují. Na mysli mají především Afriku. Merkelová dokonce vyzývá, aby si evropské země „rozdělily práci“ a každá spolupracovala s jinými africkými zeměmi. Nezavání to ale náhodou kvótami v bleděmodrém?

Kurz a Merkelová také mluví, stejně jako český premiér, o zvýšení ochrany vnější hranice EU. Značně posílit by proto měl počet zaměstnanců unijní pohraniční agentury Frontex. Ano, oné služby, o níž Babiš v polovině července na schůzi Senátu prohlásil, že konzumuje moc peněz a „akorát hlásí ty trasy“, po kterých se migranti pohybují. A znovu její potřebnost zpochybnil včera na společném zasedání české a slovenské vlády v Košicích.

O tezích nastíněných Kurzem a Merkelovou i předsedou Evropské komise Junckerem se má neformálně diskutovat na schůzce premiérů a prezidentů EU v Salcburku. Uvidíme, s jakou se vrátí Babiš. Změnu postoje u témat, která operují se strachem lidí z neznámého nebo s lidskou zlobou a závistí jako v případě církevních restitucí, ale lze očekávat jen těžko. To tak, jde přece o prachy. Slib „Uděláme Česko bohatší“ by byl v prachu.