Také české vojsko se chystá na hybridní válku, bude mít bojové komando

Čeští vojáci z 601. skupiny v Afghánistánu

Čeští vojáci z 601. skupiny v Afghánistánu Zdroj: 601. skupina

Armáda sestavuje novou speciální jednotku, její součástí bude bojové komando. Reaguje tak na nové hrozby spojené například s takzvanou hybridní válkou. Úkolem jednotky bude spolupracovat a doplňovat vojáky 601. skupiny speciálních sil, a to především při ofenzivních akcích. Jedna její část se bude zaměřovat na informační a psychologické operace.

„Současné komplexní bezpečnostní prostředí vyznačující se často nepřehlednými, až hybridními způsoby vedení boje vyžaduje od Armády ČR schopnost adaptovat se, připravovat se a reagovat na nové hrozby,“ poznamenala mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Speciální síly proto podle ní na tento trend reagují „zapojením nových, podpůrných jednotek do své sestavy“. Hybridní válkou bývá označováno současné použití tradičních prostředků vedení války s nekonvenčními technikami, které doplňují třeba psychologické operace a kybernetické útoky.

Komando o velikosti roty

Armáda již vypsala výběrové řízení na členy nového Útvaru podpory speciálních operací (ÚPSO). Ten se bude skládat z bojové jednotky typu komanda o velikosti roty a z části zaměřené na informační a psychologické operace.

„Tento druhý významný prvek ÚPSO bude organizován na základě potřeby být připraven čelit hrozbám vyplývajícím z provádění nepřátelsky cílených informačních a psychologických aktivit,“ poznamenala Růžičková. Úkolem jejich členů bude pro armádu analyzovat, plánovat a koordinovat vlastní vojenské informační operace.

Komando bude mít za úkol pro specialisty z 601. skupiny zajistit vnější kordon, palebnou podporu nebo zajistit konvoj při vniknutí na cizí území.

Video z výcviku 601. skupiny:

Jednotka, která bude sídlit v Olomouci, by měla být schopna nasazení od začátku roku 2017. Plného stavu, který je plánován na 200 osob, by měla dosáhnout asi za pět let.

Na konci května a na začátku června armáda pořádá první výběrové řízení. „U příslušníků, kteří uspějí, se očekává, že budou ve velmi krátké době zařazeni do přípravy k operačnímu nasazení společně s příslušníky 601.skss,“ píše se na webu 601. skupiny.

Zájemci musí mít minimálně střední vzdělání bez maturity a hodnost od desátníka po rotného. Nejprve musí projít testy fyzické zdatnosti a psychotesty. Musí třeba uplavat 300 metrů do sedmi minut, za 12 minut uběhnout nejméně tři kilometry nebo za půl minuty udělat 32 kliků.

Náročný konkurz

Pokud uchazeči projdou prvním kolem výběru, čeká je čtyřdenní výběrové řízení ve vojenském prostoru. „Je charakteristické vysokou náročností, je koncipováno jako komplexní zaměstnání v terénu, které umožní prověřit fyzickou zdatnost, psychickou odolnost, morální kvality, základní vojenské dovednosti a kolektivního ducha uchazečů v extrémních podmínkách,“ uvádí se na webu jednotky.

Součástí jsou vytrvalostní běhy, dálkové pochody a soubor silových cvičení, které mají prověřit, nakolik je adept schopen řešit krizové situace při enormní fyzické zátěži. Na vojáky po celou dobu dohlíží instruktoři z 601. skupiny, zdravotník a psycholog.