Tejc: Doufám, že Kubice má už sbaleno

Jeroným Tejc

Jeroným Tejc Zdroj: Robert Zlatohlavek, E15

Žádanka o dovolenou bývalého šéfa policie Petra Lessyho, která má být důkazem vyvracejícím oprávněnost jeho odvolání, rozpálila opoziční politiky. Ti požadují okamžité odstoupení ministra vnitra Jana Kubiceho. Ten totiž slíbil, že pokud se prokáže účelovost Lessyho obvinění, odejde z funkce.

Za Lessyho se postavily hlavně ČSSD a Věci veřejné. „Jsem přesvědčen, že pan ministr Kubice by touhle dobou měl mít již sbaleno a měl by v této chvíli odcházet z ministerstva po podání rezignace, protože teď se ukazuje, že celá ta věc od počátku byla podivná, ale především nepravdivá,“ uvedl šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc v narážce na Kubiceho slib.

Podle předsedy VV Radka Johna je nyní zcela zjevné, že Lessy byl odvolán na základě vykonstruované kauzy, která ale nyní selhává. VV podle Johna očekávají, že ministr vnitra Kubice i šéf GIBS Ivan Bílek odstoupí ze svých funkcí. Osobní zodpovědnost by měl vyvodit i premiér Petr Nečas, který prý o celé akci věděl, uvedl John.

„Pokud by GIBS (Generální inspekce bezpečnostních sborů) věnovala alespoň minimum času tak základnímu úkonu, jako je vyslechnutí podezřelého, mohla být celá záležitost smetena ze stolu a nedošlo by k této veřejné blamáži,“ řekl John.

Důkazem toho, že obvinění bylo vykonstruované, má být Lessyho žádanka o dovolenou. Tu má server E15.cz k dispozici,

.

Žádanka podepsaná ministrem Kubicem podle Lessyho právníka Tomáše Sokola dokládá, že Lessy loni 6. září, kdy se čin „zneužití pravomoci úřední osoby a pomluvy“ údajně stal, vůbec nebyl v Praze. Někdejší nejvyšší představitel policie si totiž na 6. a 7. září vzal dovolenou, protože jeho syn havaroval na motorce. Den předtím za ním proto odjel do Ostravy. Právě loni 6. září měl přitom podle inspekce předat své mluvčí dokumenty očerňující náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka s tím, aby je dala novináři.

Pokud se tedy potvrdí, že se Lessy nemohl dopustit trestného činu, musí být vyvozena odpovědnost na všech úrovních, nejen na úrovni policejního prezidenta, myslí si Tejc. GIBS by měla vyšetřit také člověka, který stál za zveřejněním informací o Lessyho údajném trestném činu. „Tedy s velkou pravděpodobností tiskovou mluvčí paní (Pavlou) Kopeckou,“ dodal.

Podle ČSSD by měl také premiér Nečas hledat možnosti, jak Lessyho vrátit zpět do funkce nebo alespoň do policejního sboru, pokud se potvrdí, že byl odvolán účelově.