Tisíce lidí přicházejí uctít Václava Havla na Pražskou křižovatku

Z podepisování kondolenčních knih při úmrtí Václava Havla

Z podepisování kondolenčních knih při úmrtí Václava Havla Zdroj: Michael Tomes, E15

Se zesnulým exprezidentem Václavem Havlem se dnes v Pražské křižovatce loučí tisíce občanů. K rakvi s jeho ostatky přicházejí od 12 hodin. Vzdát hold bývalému prezidentovi budou lidé moci v odsvěceném kostele svaté Anny i po celý zítřejší den. Na Pražském hradu se lidé zase podepisují do kondolenčních knih. Ty zde budou k dispozici do čtvrtka.

Mladí i staří obdivovatelé myšlenek a práce Václava Havla, lidé, kteří ho měli rádi, dnes zaplnili pražské ulice. První, kteří se přišli poklonit k jeho ostatkům, čekali ve frontě přibližně půl hodiny. V průběhu času se ale zástup prodlužoval a ve 13 hodin nebyla zaplněna jen Zlatá, ale i Liliová ulice, kterou musela policie uzavřít. V tu chvíli dosahoval špalír lidí až k betlémskému náměstí a neustále se prodlužoval. Mezi trpělivě čekajícími stáli například primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda nebo politolog Jiří Pehe. Ještě před zpřístupněním pro veřejnost položila na manželovu rakev kytici rudých růží Dagmar Havlová.

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda u rakve s ostatky Václava HavlaPrimátor Prahy Bohuslav Svoboda u rakve s ostatky Václava Havla | ctkTaké primátor Prahy Bohuslav Svoboda přišel dnes vzdát hold zesnulému Václavu Havlovi

Po zhruba dvou hodinách strávených v chladném počasí vcházejí lidé do objektu Pražské křižovatky. Od dveří je vidět krátký zástup vedoucí k místu bývalého oltáře, kde je položena exprezidentova rakev, před kterou jednotlivě předstupují Havlovi přívrženci. Někteří se ukloní a položí na zem květinu, jiní pokleknou a pokřižují se. Jsou vidět ale i symboličtější projevy sympatií. Před rakev předstoupil i muž, který zazvonil klíči a pak je pověsil na sloupek vedle vystaveného těla.

S bývalým prezidentem se v Pražské křižovatce budou moci lidé rozloučit ještě zítra od 10 do 20 hodin. Poté budou jeho ostatky převezeny na Pražský hrad, kde budou do čtvrtka.

Z podpisu kondolenčních knih při pohřbu Václava HavlaZ podpisu kondolenčních knih při pohřbu Václava Havla | Michael Tomes, E15Tisíce lidí přišly podepsat kondolenční listiny na Pražský Hrad

Na Pražském hradě lidé podepisují kondolenční knihy

Jako první podepsali kondolenční listiny v Rothmayerově sále Pražského hradu prezident Václav Klaus, pražský arcibiskup Dominik Duka, předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) a šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Po státních představitelích se ke kondolenčním knihám dostaly i stovky čekajících lidí. Soustrast s Havlovým úmrtím přišli na Hrad vyjádřit také velvyslanci mnoha zemí. V Rothmayerově sále, který je přístupný z prvního nádvoří, je k dispozici celkem pět kondolenčních knih. Na prvním nádvoří se utvořilo také pietní místo, kde pod fotografií Václava Havla lidé zapalují svíčky a kladou květiny.

V úterý bude sál s kondolenčními knihami otevřen od 9 do 20 hodin, ve středu pak od 13 do 20 hodin a ve čtvrtek od 9 do 18 hodin.