TOP 09 loni ubylo 50 milionů od dárců

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: ctk

Hospodaření strany TOP 09 zůstává v kladných hodnotách, přestože loni získala výrazně menší sumu od svých sympatizantů. Celková hodnota přijatých darů byla v loňském roce 6, 809 milionu korun. "Přestože jsme v roce 2011 na darech získali o padesát milionů méně než v roce předešlém, nemuseli sahat po půjčkách ani po jiných berličkách,“ uvedl generální sekretář strany Pavel Severa.

Nejvýznamnějším dárcem strany, jejímiž hlavními tvářemi jsou ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a ministr financí Miroslav Kalousek, se stala společnost KVINT Vlachovo Březí. Ta přispěla do pokladny TOP 09 340 tisíci korunami. Z fyzických osob TOP 09 nejvíce podpořil Tomáš Jílek darem 313 tisíc korun.

Nejvýraznějším výdajem byl pro stranickou kasu TOP 09 celostátní sněm v Hradci Králové, který spolkl necelé dva miliony.
V roli dárce TOP 09 nejvice přispěla svému politickému partnerovi hnutí Starostové a nezávislí. Starostové na základě smlouvy inkasovali od TOP 09 11, 67 milionu korun.

„Na kampaň do krajských voleb v roce 2012 nyní počítáme s částkou 28 milionů korun. Kampaň senátní by měla přijít na šest milionů,“ uvedla místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.