TOP 09 má na podzimní volby nachystáno 26 milionů

Karel Schwarzenberg na sjezdu TOP 09

Karel Schwarzenberg na sjezdu TOP 09 Zdroj: CTK

TOP 09 je připravena do podzimní volební kampaně investovat celkem 26 milionů korun. „Tyto výdaje budou pokryty naspořenými financemi z předchozích let,“ uvedla mluvčí Alžběta Plívová.

Nebudou to jediné peníze – Hnutí Starostové a nezávislí přidá dalších osm milionů. Z tohoto rozpočtu budou pokryty náklady na kampaň do Senátu (6 milionů) a na kampaň do krajských zastupitelstev (28 milionů). „Předpokládáme, že krajské organizace budou investovat do kampaně další prostředky na základě darů určených pro kraj,“ dodává volební manažer TOP 09 Jaroslav Poláček Jaroslav Poláček.

Uvedené informace jsou součástí dnes zveřejněné zprávy o podrobném rozpočtu na strany pro rok 2012. „Vše je podáno přehledně ve formě rozklikávacího rozpočtu na webu strany,“ říká Poláček. Provozní výdaje v roce 2012 jsou vyčísleny na 33,1 milionu korun.

Nejvyšší částka, více než šest sedm a půl milionu korun, je vyčleněna na provoz TOP center, tedy krajských sídel TOP 09. O milion méně, tedy 6,5 milionu, bude v tomto roce vydáno na komunikaci, a to jak vně, tak uvnitř strany. Čtvrt milionu strana investuje přímo do komunikace s podporovateli.

Kdo jsou to ti podporovatelé? „Jsou to ti, kteří se aktivně zajímají o to, co a proč děláme. Komunikujeme s nimi stejně jako s našimi členy a s jejich pomocí také počítáme v nadcházející kampani. Podporovatelům a členům jakou také určeny nástroje jako Facebook a My.TOP 09, do kterých letos vložíme dalších 1,25 milionu korun,“ vysvětluje volební manažer.

Rozpočet TOP 09 na rok 2012 je sestaven jako přebytkový. Počítá s příjmy 35,9 milionu korun. Tuto sumu tvoří 30,9 milionu ze státního příspěvku, část příspěvku na mandáty poslanců, senátorů, na činnost, a to po odečtení částky, kterou TOP 09 převádí na základě smlouvy hnutí Starostové a nezávislí.