TOP 09 prý chybí k většině na pražském magistrátě jeden hlas

Předseda klubu zastupitelů TOP 09 Václav Novotný

Předseda klubu zastupitelů TOP 09 Václav Novotný Zdroj: MHMP

Pražská TOP 09 dál pokračuje v přípravě nové koalice v hlavním městě. Hledá jiné partnery. Osloví ČSSD. Možností je ale víc, zhruba pět, řekl po koaličním jednání předseda klubu zastupitelů Václav Novotný (TOP 09). Konkrétní varianty komentovat nechtěl. Bez tří Nezávislých, kteří ve středu koaliční projekt opustili, chybí TOP 09, Trojkoalici, pirátům a ODS jeden hlas k ovládnutí většiny. ČSSD se jednání nebrání. Nadále ale platí partnerství s ANO, uvedl primátorčin náměstek Petr Dolínek (ČSSD).

„Konstatovali jsme, že jsme na věci odpracovali příliš mnoho a věnovali jsme tomu příliš mnoho energie, než abychom to vzdali,“ řekl novinářům Novotný. „Nekončíme, pokračujeme dál,“ doplnil.

Víc se k situaci nechtěl vyjadřovat. Další schůzka rodící se koalice se uskuteční příští týden v úterý. Zda se jí zúčastní i ČSSD, není jasné. „Informace je čerstvá, pokud nás kolegové osloví, budeme o tom v klubu jednat,“ řekl Dolínek. Podle něj připadá v úvahu návrat k původní koalici, nebo půdorys pěti ve volbách nejúspěšnějších stran, tedy ANO, TOP 09, ČSSD, ODS a Trojkoalice.

Trojkoalice a piráti chtějí v koaličních rozhovorech pod vedením TOP 09 pokračovat. „Aktuálně říkáme, že máme stále 32 zastupitelů, kteří jsou ochotni postavit novou radniční koalici a uvidíme, kdo další by mohl být přístupen jednáním,“ uvedl radní Jan Wolf (Trojkoalice/KDU-ČSL).

Podle něj přichází v úvahu především partnerství s ČSSD. Možnost návratu k původnímu koaličnímu uspořádání ANO, ČSSD a Trojkoalice nevyloučil. „Z logických důvodů je tato koalice ve hře, stále má více hlasů. Aktuálně ale stojíme za současným projektem v čele s TOP 09,“ doplnil. ODS se do víkendového volebního kongresu nechce k situaci vyjadřovat.

V Praze vládne od loňského října okleštěná sedmičlenná rada, kterou tvoří členové dnes už bývalé koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice. Původně bylo v radě 11 členů koalice měla těsnou většinu 33 hlasů. Původně zamýšlené partnerství v čele s TOP 09 by v 65členném zastupitelstvu zaručovalo většinu 35 hlasů. Bez Nezávislých včetně bývalého primátora Tomáše Hudečka ale rodící se koalici chybí jeden hlas.