TOP 500 střední a východní Evropy: Nejvíce úspěšných podniků má Polsko

TOP500

TOP500 Zdroj: coface

Žebříček největších firem střední a východní Evropy ovládlo Polsko – v TOP 500 jich má celkem 160. Následuje Maďarsko a Ukrajina. Česko nejenže spadlo ze třetího místa na páté, ale do první desítky se z tuzemských firem vešla jen Škoda Auto na čtvrté příčce. Vyplývá to z hodnocení společnosti Coface, která ve východoevropském regionu už dvacet let pojišťuje pohledávky.

V žebříčku TOP 500 největších firem střední a východní Evropy, co se týče obratu, jich má Česko jen 37. Ještě před rokem přitom Českou republiku v elitní pětistovce zastupovalo 69 podniků, v roce 2008 dokonce osmdesát podniků. Z elitní desítky kvůli výraznému poklesu zisku i obratu spadl až na třináctou příčku koncern ČEZ, RWE Transgas skončil stejně jako o rok dříve jedenáctý.

Skoro třetina z největších firem v regionu sídlí v Polsku. Země žebříčku vévodila i vloni a předloni, rok 2010 ale byl pro Polsko obzvlášť úspěšný. Ekonomika rostla tempem 3,4 procenta a zisk největších tamních firem stoupl o čtyřicet procent, což je nejvíce ze všech jedenácti srovnávaných zemí. Polsko triumfovalo skoro ve všech oblastech: největší nárůst zaměstnanců (+8,4 procenta) a nejnižší počet bankrotů (insolventní úroveň 0,02 procenta).

TOP500TOP500 | coface

Ačkoli pro maďarskou ekonomiku nebyl loňský rok nejrůžovější, země obhájila druhou příčku. Na třetí místo, které vloni patřilo Česku, se poprvé vyšvihla Ukrajina. Za dobré umístění vděčí hlavně firmám z exportních odvětví jako ocelářství, strojírenství a petrochemie. Čtvrtá pozice patří Rumunsku.

Nejvíce firem z východoevropské TOP 500 podniká v oblasti energetických surovin, jako je ropa a zemní plyn (68), což odráží i celkové prvenství polského koncernu PKN Orlen. Druhým nejvýznamnějším odvětvím jsou dodavatelé energie. Automobilový průmysl se ocitl až na sedmém místě.

Celkově přináší zpráva Coface pozitivní obraz regionu pro investory: firmám stoupl čistý zisk o 12,6 procenta a obrat dokonce o dvacet procent, ačkoli zaměstnanců deset procent ubylo.