Trest za vstřícnost? Federální soud Spojených států zablokoval zákon vůči přistěhovalcům v Texasu

Policie Texas

Policie Texas Zdroj: ČTK

Policie Texas
Policie Texas
Police Texas
Police Texas
5
Fotogalerie

Federální soud Spojených států dočasně zablokoval nový zákon státu Texas, který umožňoval trestat takzvaná azylová města i policisty za vstřícnost vůči přistěhovalcům bez dokladů.

Právní předpis, který republikánský guvernér Texasu Greg Abbott podepsal v květnu a který americký prezident Donald Trump ocenil, měl vstoupit v platnost tento pátek. Očekává se, že Texas se proti středečnímu verdiktu odvolá.

Soud odmítl ustanovení, které hrozilo úředníkům, policii a šerifům propuštěním či až ročním vězením a městům pokutou ve výši až 25 500 dolarů (560 000 korun), pokud nezvýší své úsilí v boji proti nelegálnímu přistěhovalectví. Verdikt rovněž zpochybnil část zákona, která by mohla vést k nezákonnému zadržování amerických občanů či přistěhovalců, kteří v USA pobývají legálně.

Abbott prohlásil, že rozhodnutí soudu znamená, že Texas bude méně bezpečný. "Jsem přesvědčen, že texaský zákon bude uznán, že je v souladu s ústavou, a že nakonec bude prosazen," dodal guvernér.

Odhaduje se, že v Texasu žije 1,6 milionu migrantů bez dokladů. Tento stát je navíc jedním z deseti, který Trumpově administrativě pohrozil žalobou, pokud do nadcházejícího týdne nezačne rušit ochranný program svého demokratického předchůdce Baracka Obamy, který brání před deportací zhruba 800 000 přistěhovalců.