Trh práce bude stagnovat

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Z průzkumu, který představila společnost Manpower vyplývá pouhých pět procent z celkového počtu 750 oslovených zaměstnavatelů z ČR uvedlo, že očekává nárůst pracovních sil. Stejný počet očekává snížení a zbytek nepředpokládá žádné změny. Čistý index trhu práce pro čtvrté čtvrtletí roku 2012 tedy vykazuje hodnotu nula procent.

Zaměstnavatelé v pěti z 10 odvětví předpovídají pro nadcházející čtvrtletí nárůst počtu pracovních sil. Nejsilnější náborové aktivity hlásí odvětví „Výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody“, kde čistý index trhu práce dosahuje hodnoty plus sedm procent. Pozitivní zprávy pro uchazeče o práci hlásí také zpracovatelský průmysl s indexem plus šest procent.

Stavebnictví předpokládá stagnaci. Finance, pojištění, nemovitosti a další služby podnikům očekávají pokles o pět procent a nejhorší bude čtvrté čtvrtletí tradičně pro odvětví „Ubytování a stravování“, kde se počet zaměstnanců podle odhadů sníží o sedm procent.

V Čechách se očekává pro nadcházející období pokles zaměstnanosti o dvě procenta. Zaměstnavatelé v Praze předpovídají pro čtvrté čtvrtletí tutéž hodnotu, ovšem v kladných číslech. Stagnující náborové prostředí hlásí Morava.