Trh práce bude stagnovat, firmy jsou však optimističtější

Úřad práce

Úřad práce Zdroj: Sedmicka

Analytici sice očekávají, že ekonomika příští rok poroste, na trhu práce to ještě zřejmě moc vidět nebude. Z průzkumu společnosti Manpower mezi 750 českými zaměstnavateli vyplynulo, že trh práce bude stagnovat. Nabírat i propouštět se chystají shodně čtyři procenta firem.

Většina společností počítá s tím, že žádné změny počátkem příštího roku nenastanou. „Prognózy na trhu práce bývají v prvním čtvrtletí tradičně nejslabší. Přestože Manpower index trhu práce předpovídá v náborech firem stagnaci, jde o optimističtější předpověď. Také podle sezonně očištěných dat bude nabírat více zaměstnavatelů, než je pro první čtvrtletí obvyklé,“ uvedla k průzkumu ředitelka Manpower ČR a Slovensko Jaroslava Rezlerová.

Pouze ve dvou z deseti odvětví zaměstnavatelé předpovídají nárůst počtu pracovních sil - ve financích a v sektoru nemovitostí. Výrazný pokles pracovních sil a tedy propouštění se čeká v dopravě, skladování, komunikaci, ubytování a stravování.

Co se týče regionálního srovnání, nejoptimističtější je překvapivě Morava, neutrální zůstává Praha a Čechy jsou nejvíce negativní.

Z celosvětového hlediska vidí příští čtvrtletí nejpozitivněji Indie, Tchaj-wan a Nový Zéland. Nejslabší a zároveň negativní náborové prostředí očekávají zaměstnavatelé v Itálii, Finsku, Španělsku, Slovensku a Belgii.