Tržby Pražských vodovodů a kanalizací loni překonaly sedm miliard

Pražské vodovody a kanalizace

Pražské vodovody a kanalizace Zdroj: profimedia.cz

Pražským vodovodům a kanalizacím loni klesl zisk o sedm procent na 489 milionů korun. Vedení firmy předpokládá, že zisk bude použitý na výplatu peněz mateřské francouzské firmě Veolia. Obrat firmy se zvýšil o skoro pět procent na 7,12 miliardy. Uvádí to výroční zpráva firmy umístěná ve Sbírce listin. PVK distribuuje vodu v Praze a má pronajatu vodohospodářskou síť od městské firmy Pražská vodohospodářská společnosti (PVS) do roku 2028.

Magistrátní zastupitelé v červnu schválili, že město půjčí PVS 1,75 miliardy korun na odkup 49 procent PVK. Praha chce po vypršení smlouvy ovládnout PVK celou. "Jako klíčové vnímám jednání o možném vstupu hlavního města Prahy do společnosti PVK jako minoritního partnera.

Takováto spolupráce s naším hlavním zákazníkem by významně prohloubila naše strategické partnerství a byla pro PVK velmi prospěšná," uvedl ve zprávě předseda představenstva firmy Philippe Guitard. Firma loni zaměstnávala 1014 lidí, což bylo meziročně o 20 více.

Vodovodní sítí PVK loni proteklo 98,1 milionu metrů krychlových vody a vyčištěno bylo 117,7 milionu krychlových metrů odpadních vod. Ztráty vody byly 15procentní. "Přestože nedosáhly historického minima z předchozího roku, jsou výsledky velmi dobré. Ještě v roce 2000 činily 34 procent," uvádí společnost. Předloni ztráty činily 14,2 procenta.

Firma loni řešila 4959 havárií na vodovodní síti, což byl více než desetiprocentní nárůst. Z toho bylo 48 velkých havárií, kdy bylo přerušené zásobování vodou pro více než 1000 obyvatel, meziročně u těchto velkých havárií šlo o 18,6procentní snížení. Nejčastěji se havárie staly kvůli korozi materiálu, dále kvůli pohybu půdy například kvůli mrazům. "Tyto dva důvody byly příčinou v 94 procentech případů," dodává zpráva.

Meziročně se o 6,9 procenta snížil počet havárií na stokové síti na 3643, včetně havárií poklopů a ucpávek.

Letos by chtěla firma investovat 90 milionů korun, především na dokončení stávajících projektů, řekl mluvčí firmy Tomáš Mrázek. Snaží se také rozšířit projekt Smart Energy, do kterého je zapojeno všech 19 distribučních čerpacích stanic pitné a průmyslové vody.

Pitnou vodou PVK zásobují 1,29 milionu obyvatel a dalších 205 tisíc ve Středočeském kraji.