Účastníci kongresů budou v Praze jezdit v MHD za polovic

Zdroj: Sedmicka

Praha schválila slevy v MHD pro účastníky velkých kongresů. Za jednodenní jízdné zaplatí polovinu běžné částky. Vedení metropole si od opatření slibuje zvýšení konkurenceschopnosti Prahy v boji o pořádání kongresů. Dnešní rozhodnutí rady oznámil primátor Bohuslav Svoboda. Do konce roku město na podporu kongresového jízdného vyčlenilo necelé tři miliony korun.

Účastníci kongresů zaplatí místo 110 korun na den polovinu, tedy 55 korun. O zlevněné jízdné budou moci požádat pořadatelé kongresu s počtem účastníků vyšším než 500, z nichž nejméně pětina jsou cizinci. V Praze musí také strávit nejméně dvě noci. Za zlevněné jízdné bude muset Praha zaplatit kompenzaci dopravci, více také Praha utratí za nové zvláštní jízdenky. Náklady na tisk jízdních dokladů jsou odhadovány na milion korun za tři roky.

„Kongresový turismus je pro metropoli důležitý. Nejen, že zlepšuje celkovou image města i její mezinárodní postavení v průmyslu a výzkumu, znamená také velký ekonomický přínos,“ řekl Svoboda. Kongresový účastník podle něj v průměru denně v Praze utratí 6200 korun, což je dvojnásobek oproti běžnému turistovi. „Je to dáno tím, že účast na kongresu mu je hrazena někým jiným a má dojem, že si z té kapsy může vyhodit víc,“ poznamenal primátor.

Podle Svobody Praha nepředpokládá, že bude mít s kongresovým jízdným vysoké náklady. „Oni jízdné MHD až tak tolik nevyužívají,“ řekl. Opatření je ale podle něj důležité v boji o pořádání kongresu. „Soutěžení o pořádání kongresů je velmi podobné soutěžení o olympijské hry,“ poznamenal. Jeho organizátoři se totiž při hledání vhodného místa řídí mnoha kritérii, například jaké výhody jim kandidátské město nabídne. „Jedním z těch bodů, které se tam standardně začínají objevovat, je zlevněné jízdné,“ dodal Svoboda.