Údajný lihový boss Březina se může dostat z vazby, soud vyhověl obhájcům

Senát Krajského soudu v Olomouci začal 22. ledna projednávat kauzu daňového úniku při prodeji lihu. Před soudem stanul zlínský podnikatel Radek Březina, údajný hlavní aktér nelegálních obchodů s lihem.

Senát Krajského soudu v Olomouci začal 22. ledna projednávat kauzu daňového úniku při prodeji lihu. Před soudem stanul zlínský podnikatel Radek Březina, údajný hlavní aktér nelegálních obchodů s lihem. Zdroj: ctk

Případ údajného hlavního aktéra nelegálních obchodů s lihem, zlínského podnikatele Radka Březiny, jeho bratra Tomáše a dalšího muže se vrací do přípravného řízení. Kauzu nelegálních obchodů s lihem vrátil žalobci olomoucký krajský soud. Otevřel tím možnost obviněným, aby se dostali z vazby, byť jejich dnešní žádost o propuštění kvůli obavě z útěku soud zamítl.

Soudce vrácením případu vyhověl návrhům obhájců, kteří poukazovali na souběžné nové trestní stíhání. Podle nich se případy kryjí, stejně jako řada důkazů. Podle státního zástupce Michala Galáta byla obhajoba účelová a jde jen o to dostat bratry Březinovy z vazby.

Lhůta pro ukončení vazby podle něj pomine v příštích dnech. Zvrátit to může vrchní soud, kam si žalobce proti rozhodnutí soudu podal stížnost. Podle soudce Eduarda Ondráška nebylo možné jednat jinak, než kauzu s ohledem na nové stíhání vrátit žalobci.

„Zcela nepochybně se objevily nové podstatné skutečnosti, které nasvědčují tomu, že by ta trestná činnost mohla být kvalifikována přísněji a že by se mohlo jednat o mnohem závažnější trestnou činnost, než jak byla podána obžaloba. Je potřeba provést další šetření, nepochybně rozsáhlé, aby se toto potvrdilo, nebo vyvrátilo,“ uvedl soudce Eduard Ondrášek. Poukázal i na to, že je Radek Březina v novém usnesení stíhán pro tentýž skutek.

Březinovi prý nemají důvod uprchnout

Soudce naopak nevyhověl dnešní žádosti Březinových ohledně propuštění z vazby. Oba bratři tvrdili, že nemají důvod uprchnout. Tomáš Březina navíc uvedl, že v novém trestním stíhání vystupuje jako spolupracující obviněný. Podle soudce se naopak obava z útěku u obou s ohledem na nové stíhání ještě zvýšila.

Rozhodnutí soudce má však omezenou platnost. Pokud vrchní soud stížnost žalobce Galáta proti vrácení kauzy do přípravného řízení zamítne, oběma mužům se otevře cesta na svobodu. Poukázal na to i státní zástupce. „Snahou obhajoby je hlavně dostat Radka Březinu z vazby,“ uvedl Galát s tím, že vazební lhůta poté vyprší během několika dní.

Skrytý líh ve Valašském Meziříčí

Případ, který měl olomoucký soud řešit, se týká skrytých zásob nezdaněného lihu v bývalé olomoucké sladovně, v areálu bývalé cihelny ve Stojčíně na Pelhřimovsku a ve Valašském Meziříčí. Za první dva případy je obžalován Radek Březina. Jeho bratr Tomáš je obžalován za ukryté zásoby ve Valašském Meziříčí. Daňový únik byl vyčíslen celkem na na půl miliardy korun.

Poslední ze tří obžalovaných, Tomáš Pantlík, se měl zodpovídat z toho, že Radkovi Březinovi v olomouckém případu pomáhal a později se pokusil zamést před policií stopy.

Rozhodnutí soudu souvisí se zátahem policie minulý týden. V případu takzvané lihové mafie policisté při akci na Moravě obvinili 15 lidí, sedm z nich je ve vazbě, včetně Březinovy manželky. Podle žalobců mohli na nezdaněném lihu ošidit stát nejméně o tři miliardy korun.

Údajný šéf skupiny Radek Březina čelí i podezření, že z vazební cely policistovi nabídl desetimilionový úplatek a snažil se ovlivňovat svědky. Podplatit prý chtěl i státního zástupce a soudce. Hrozí mu za to až 16 let vězení.