Ulčák půjčoval Hušákovi desítky milionů, třeba na dům na Menorce

Martin Ulčák u Městského soudu v Praze

Martin Ulčák u Městského soudu v Praze Zdroj: ctk

Lobbista a bývalý předseda Socialistického svazu mládeže Martin Ulčák půjčoval někdejšímu příteli a exšéfovi Sazky Aleši Hušákovi vysoké částky, například 30 milionů na koupi domu na Menorce. Ulčák to dnes řekl před pražským městským soudem, který projednává Hušákovu žalobu na Ulčáka a podnikatele Marka Dospivu kvůli zaplacení 50milionové směnky.

„Řekl mi, že potřebuje 30 milionů na nemovitost na Menorce. Sešli jsme se na pět minut a já mu to odsouhlasil,“ uvedl Ulčák. Smlouvu prý při obdobných půjčkách nesepisovali, bývalý ředitel loterijní společnosti peníze vždy vrátil.

„Pan Hušák v té době požíval mé plné důvěry,“ prohlásil. Dodal, že se spolu již téměř dva roky nebaví. Dlouholetí známí se přitom rozkmotřili v době, kdy Sazka mířila do konkurzu.

Směnku na 50 milionů uplatnil Hušák vůči Ulčákovi letos v březnu. Soud proto vydal směnečný platební rozkaz, proti kterému se ohradil jak Ulčák, tak i Dospiva, který na směnce figuruje jako ručitel. Dle Ulčáka směnka sloužila pouze k případnému odkoupení nemovitostí na Menorce, které Hušák vlastnil, v případě, že by se dostal do finančních problémů.

Hušák v době, kdy hrozila Sazce insolvence, podle Ulčáka přemýšlel o svých budoucích majetkových poměrech. „Neformálně jsme se bavili, co by mohlo být předmětem jeho zajištění,“ prohlásil dnes lobbista. Proto mu prý pro případ finanční tísně nabídl odkoupení nemovitostí na Menorce s tím, že si jej bude moci v budoucnu koupit zpět.

Dohodnout se na tom měli ústně začátkem května 2011, nabídka byla údajně omezená tříměsíční lhůtou. „Obsah schůzky byl jiný. Během ní se nemluvilo o nemovitosti, ale pouze o věcech spojených se Sazkou,“ reagoval dnes Hušákův právník Andrej Vacík. Na co konkrétně byla směnka určená, ale odmítl blíže specifikovat.

Podle právničky Ulčáka Hany Heroldové se ale Hušák pokusil na jejím klientovi o podvod. Obdobný názor dnes vyjádřil i právník Dospivy. Prý kvůli tomu padlo i trestní oznámení. O tom, zda soud směnečný rozkaz zruší nebo ponechá v platnosti, se rozhodne za týden.

Martin Ulčák chystá vstup do Sokolovské uhelné