ÚOHS rozdává stále více pokut. Částky se loni zdesetinásobily

Předseda ÚOHS Petr Rafaj

Předseda ÚOHS Petr Rafaj Zdroj: CTK

Antimonopolní úřad loni na základě prvostupňových rozhodnutí o hospodářské soutěži uložil pokuty za 228 milionů korun. Je to téměř desetkrát více než v roce 2013. Podle předsedy úřadu Petra Rafaje celková výše pokut většinou kolísá v dvouletých cyklech, i tak ale v posledních šesti letech roste.

Správní řízení v oblasti hospodářské soutěže u kartelů a zneužití dominantního postavení trvají často několik let. Důvodem je mimo jiné počet firem, které Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) podezřívá z kartelu. Například v případě prošetřování trhu stavebních zakázek je jich kolem 20. Toto řízení ale ÚOHS dosud neuzavřel.

ÚOHS loni například dvěma dodavatelům přístrojového vybavení nemocnic, firmám HOSPIMED a PURO-KLIMA. Podle antimonopolního úřadu se dopouštěly protisoutěžního jednání. V letech 2008 až 2010 slaďovaly své nabídky a koordinovaly jednání při účasti ve veřejných zakázkách.

Rozhodnutí není dosud pravomocné, obě firmy podaly rozklad. Zmíněné firmy figurují mimo jiné v korupční kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, za kterou tento týden padaly vysoké tresty.

Úspěšný rok

ÚOHS loni vydal deset rozhodnutí v oblasti kartelů a jedno v oblasti zneužití dominance. Podle Rafaje jde o vysoká čísla. „Loňský rok byl velmi úspěšný, vydal se největší počet rozhodnutí za poslední roky. Dojížděli jsme rozpracované případy z minulých let,“ uvedl Rafaj.

Podstatné podle něj je, že většina případů se týká těch nejzávažnějších případů. Nově ÚOHS loni začal prošetřovat šest nových kartelů a jedno možné zneužití dominance. U kartelů to znamená nárůst o dva případy oproti roku 2013.

Ne ve všech případech zahájené řízení znamená pro stíhané firmy pokutu. ÚOHS už například zastavil řízení s právními kancelářemi, které byly podezřelé z kartelu u zakázky ministerstva obrany na právní služby. Vinu firmám Weinhold Legal a advokátu Robertu Perglovi neprokázal.

Čtete také: