Upravené přechody i lepší průjezd pro cyklisty: Bělohorská ulice v Praze se promění

Proměna Bělohorské ulice 1 (vizualizace)

Proměna Bělohorské ulice 1 (vizualizace) Zdroj: IPR Praha

Proměna Bělohorské ulice 1 (stav)
Proměna Bělohorské ulice 2 (vizualizace)
Proměna Bělohorské ulice 2 (stav)
Proměna Bělohorské ulice 3 (vizualizace)
Proměna Bělohorské ulice 3 (stav)
12
Fotogalerie

Pražští radní dnes schválili koncepci proměny Bělohorské ulice v Praze 6. Studie určuje celkové využití veřejného prostoru v ulici nebo úpravy přechodů. 

Materiál vypracoval Institut plánování a rozvoje (IPR). Proměnou by ulice měla projít v následujících několika letech. Odhadované náklady jsou přes 200 milionů korun.

Město si nechalo v uplynulých měsících vypracovat studii proměny také například Vinohradské ulice v Praze 2.

Plánovaná rekonstrukce se týká úseku mezi křižovatkami s ulicemi Patočkova a Dlabačov. Měly by vzniknout bezbariérové přechody, zlepšit se má průjezd pro cyklisty nebo cesty pro pěší. Místní obyvatelé budou moci k přestavbě vznášet připomínky.

Studie vznikla na základě plánu dopravního podniku (DPP) na rekonstrukci tramvajové trati. DPP však neřešil celkovou přeměnu ulice, neboť to nespadá do jeho kompetencí. Cílem studie je právě koordinovat všechny budoucí úpravy v ulici - konkrétní jednotlivé projekty budou teprve zpracovány.

Kolik bude přestavba stát, zatím není přesně vyčísleno. Podle dokumentu, který dnes radní schválili, by se mohly pohybovat mezi 220 až 260 miliony korun. Konkrétní cena ale bude známa až z jednotlivých projektů.