USA darují Česku bezpilotní letouny, budou hlídat základnu Bagrám

Bezpilotní letadlo ScanEagle

Bezpilotní letadlo ScanEagle Zdroj: marines.mil/Wikimedia Commons

Česká armáda získá darem od USA deset průzkumných bezpilotních letounů, které budou českým vojákům pomáhat při střežení spojenecké základny Bagrám v Afghánistánu. Vyplývá to ze sdělení, které dnes ministerstvo obrany zveřejnilo na sociální síti Twitter. Mluvčí generálního štábu Jana Růžičková uvedla, že podle předpokladů budou darované drony nasazeny v Afghánistánu od dubna příštího roku.

Deset bezpilotních letadel vytváří jeden komplet systému Scan Eagle. „Jedná se o průzkumný prostředek (bez výzbroje) pro zajištění optoelektronického průzkumu,“ uvedla Růžičková. Hodnotu systému nesdělila, podle deníku Právo je okolo 200 milionů korun.

Průzkumný systém česká armáda zatím nepřevzala, v současnosti se podle Růžičkové dokončují technické úmluvy. V první polovině příštího roku bude pro používání systému vyškoleno v USA ve dvou etapách 16 vojáků ze 102. průzkumného praporu z Prostějova.

Spojeneckou leteckou základnu Bagrám v afghánské provincii Parván chrání česká strážní rota ve spolupráci s americkými vojáky. Vojáci vyjíždí do asi patnáctikilometrového okolí základny, jejich úkolem je bránit raketovým útokům nebo zjišťovat informace od civilistů. Během října česká armáda na základně vystřídala 150 příslušníků strážní jednotky. V červenci poblíž základny na české vojáky zaútočil sebevražedný atentátník, pět z nich na následky útoku zemřelo. O několik dní později byl v blízkosti Bagrámu při útoku povstalců zraněn další český voják.

Americké bezpilotní letadlo ScanEagle

USA darovaly české armádě pro zahraniční mise vojenskou techniku už v minulosti. Třeba v roce 2008 takto čeští vojáci bezplatně získali tři desítky amerických vozidel humvee.

První náměstek ministra obrany Daniel Koštoval před rokem uvedl, že Česká republika se bude podílet na vývoji evropského bezpilotního letounu. Pro modernizaci české armády novou generací zbraní, která bude určitě zahrnovat bezpilotní letouny, se letos v září na Dnech NATO v Mošnově vyslovil prezident Miloš Zeman.