Už nejsem Nagyová, opravila vyšetřovatele Nečasová. Pak odmítla vypovídat

Jana Nagyová míří s Petrem Nečasem a svým advokátem k výslechu

Jana Nagyová míří s Petrem Nečasem a svým advokátem k výslechu Zdroj: ctk

Někdejší šéfka sekretariátu expremiéra Petra Nečase (ODS) Jana Nečasová, která dnes dorazila k výslechu do pražského sídla Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, odmítla vypovídat. Její advokát Eduard Bruna novinářům řekl, že nevypovídala kvůli tomu, že se necítí ve formě a potřebuje si utřídit poznatky ze svého stíhání. Vyšetřovatelům pouze sdělila své nové jméno.

Někdejší šéfka kabinetu expremiéra Nagyová se přejmenovala po sobotním sňatku s bývalým předsedou vlády. Nečasová čelí obvinění z podplacení trojice bývalých poslanců za ODS a zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování Nečasovy tehdejší manželky.

„Nechce se dopustit nějakých nepřesností ve vztahu ke svým původním výpovědím,“ uvedl Bruna s tím, že Nečasová se rozhodla nevypovídat sama. Podle něho žena vypovídala na policii již dvakrát. „Ve skutečnosti spolupracuje dobře, protože její výpověď byla asi 7,5 hodiny, když ty výpovědi sečtu dohromady,“ prohlásil advokát.

Bruna také uvedl, že Nečasová k výslechu s největší pravděpodobností ještě zamíří, termín však stanoven není. „Vyšetřovatelé seriózně řekli: až budete cítit, že máte uspořádané myšlenky a jste připravená, tak nám dejte zprávu,“ dodal Bruna.

Bez komentáře

Nečasová dorazila v doprovodu svého advokáta a manžela na služebnu v ulici Na Perštýně v 8:00, po zhruba půl hodině vyšla ven. Nečas, který v kauze figuruje jako podezřelý, na ni čekal na vrátnici. Bývalý premiér ani jeho žena s novináři nekomunikovali, hned po výslechu oba nasedli do přistaveného vozu a odjeli.

Nečasová strávila déle než měsíc ve vazbě, nyní ji policie stíhá na svobodě. Vyšetřovatelé věří, že využila svého vlivu na Nečase a navedla jej k příslibu úplatku poslancům Petru Tluchořovi, Marku Šnajdrovi a Ivanu Fuksovi, úplatek představovaly lukrativní posty ve firmách řízených státem. Trojice zákonodárců se údajně za tuto předem domluvenou protislužbu vzdala mandátu, čímž tehdejší Nečasově vládě umožnila schválení daňového balíčku. Státní zastupitelství hodlá v této souvislosti stíhat také samotného Nečase, který však zatím nebyl obviněn.

Osobní motivy?

Podle policistů někdejší šéfka kabinetu také vyvíjela na Nečase nátlak, aby se rozvedl. Loni v listopadu prý zosnovala a usměrňovala nezákonné sledování jeho manželky Radky. Představitelům Vojenského zpravodajství údajně opatřila její fotografii i adresu. Na sledování se prý bez vědomí ministra obrany domluvila s generály Ondrejem Páleníkem a Milanem Kovandou a s plukovníkem Janem Pohůnkem.

Letos v březnu Nečasová údajně nechala sledovat také svého řidiče Jiřího Pertla a jeho přítelkyni z úřadu vlády Alenu Hegrovou. Motivem byla podle policistů snaha zabránit spekulacím novinářů o jejím vztahu s Nečasem.

Kauza vedla k pádu Nečasovy vlády, Nečas se také vzdal funkce předsedy občanských demokratů. Vztah se svou podřízenou nejprve popíral, ačkoliv o něm média dlouhodobě spekulovala. Po jejím obvinění a vzetí do vazby oficiálně přiznal, že jsou partnery a že plánují společnou budoucnost. S manželkou Radkou, s níž má čtyři děti, se rozvedl minulý měsíc.