Praha uzavře klíčový Libeňský most. Je v havarijním stavu

Libeňský most je ve velmi špatném stavu.

Libeňský most je ve velmi špatném stavu. Zdroj: Robert Klejch

Libeňský most netrpělivě čeká, až ho opraví.  Jeho pilíře ohrožuje koroze.
Libeňský most netrpělivě čeká, až ho opraví.  Jeho pilíře ohrožuje koroze.
Libeňský most netrpělivě čeká, až ho opraví.   Jeho pilíře ohrožuje koroze.
Libeňský most netrpělivě čeká, až ho opraví, zatím probíhají průzkumy.
Libeňský most netrpělivě čeká, až ho opraví, zatím probíhají průzkumy.
14
Fotogalerie

Pražský magistrát z noci ze čtvrtka na pátek uzavře Libeňský most, který spojuje pražské čtvrtě Libeň a Holešovice. Opravy potrvají minimálně tři týdny. Betonová stavba, přes kterou jezdí tramvaje i auta, je totiž ve velmi špatném technickém stavu. Výlukové trasy tramvají budou známy v pátek, zatím budou jezdit operativně. Autům město doporučuje využít jiné mosty.

"Ano, most se bude uzavírat, a to na delší dobu," potvrdil deníku E15 mluvčí magistrátu Vít Hofman. Uzavírka důležité dopravní tepny začne ihned, v pátek v jednu hodinu ráno. Most je dlouhodobě ve velmi špatném stavu, jeho část nyní byla přesunuta do kategorie havarijní. Nejde přímo o úsek vedoucí přes řeku, ale o část soumostí na břehu směrem k Palmovce. V plánu je celková rekonstrukce. 

Město s opravou mostu čekalo na vyjádření ministerstva kultury, které posuzuje památkovou ochranu kubistického mostu, který oba břehy Vltavy spojuje od roku 1928. Od té doby však nebyla ani jednou opravována jeho nosná konstrukce. 

"Je velice smutné, kam až musel stav Libeňského mostu zajít, aby se něco začalo dít. Nicméně tuto formu vnímám jako velice nešťastnou. Kdyby byly vyslyšeny požadavky naší městské části, mohla být rekonstrukce již minimálně rok a půl hotová," řekl starosta Prahy 8 Roman Petrus (ČSSD) s tím, že městská část okamžitě svolala krizový štáb k řešení dopravní situace.

Pražské zastupitelstvo celkovou rekonstrukci soumostí schválilo předloni. V minulosti ho pro špatný technický stav chtěl magistrát zbourat a postavit nový, proti se postavila část odborné veřejnosti i obyvatelé. Zastupitelé nakonec bourání odmítli a schválili opravu. Zakázku chtějí radní schválit v následujících týdnech. Praha již v minulosti omezila provoz tramvají na mostu, nyní na něm může být jenom jedna souprava.

Na dlouhodobě špatný stav mostů v Praze upozorňuje veřejnost i opozice od té doby, co na začátku loňského prosince spadla lávka pro pěší mezi Císařským ostrovem a Trojou. Při nehodě byli zraněni čtyři lidé.

Podle Technické správy komunikací (TSK) jsou v havarijním stavu v Praze tři lávky, dalších 122 mostů je ve špatném stavu. Kromě Libeňského mostu patří mezi ně třeba železniční most mezi Smíchovem a Výtoní. Město se chystá opravovat také například Hlávkův most, který se nachází po proudu od Libeňského. Zde by měla oprava začít nejdříve v roce 2020.

Jak se nejlépe přes Libeňský most >>>