V Česku vznikne první krizová linka pro rodiny postižených dětí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Těsně před startem je v České republice první celostátní krizová linka zaměřená na rodiny dětí s postižením či ohrožením vývoje. Linku bude provozovat sdružení Raná péče Eda díky penězům od Nadace Sirius. Provoz odstartuje na začátku března.

„Věřím, že Linka Eda pomůže mnoha rodičům, kteří se ocitnou ve zdánlivě bezvýchodné situaci. Například když se dozví těžkou diagnózu svého dítěte, se kterou si sami neumí poradit,“ řekla Petra Mžourková, ředitelka Rané péče Eda.

Vznik linky přivítali doktoři. „Lékaři se snaží udělat pro pacienta maximum, ale není již v jejich silách věnovat plně svou pozornost také komunikaci s rodinou,“ uvedl Pavel Biskup, pediatr a ředitel Dětského centra ve Strančicích.

Na linku se mohou obrátit členové rodiny, která se dozví například závažnou diagnózu či se musí vypořádat s následky těžkého úrazu dítěte. Pokud bude rodičům například řečeno, že dítě potřebuje operaci, nicméně konečné rozhodnutí je na nich, budou se moci obrátit na Linku Eda s žádostí o zprostředkování konzultace s příslušnými odborníky.