V kauze Promopro zazněl poslední verdikt, podnikatel Veverka dostal 7,5 roku

Logo českého předsednictví EU, během nějž Promopro získalo sporné zakázky

Logo českého předsednictví EU, během nějž Promopro získalo sporné zakázky Zdroj: EU2009.cz

Podnikatel Libor Veverka byl v kauze Promopro podle Hospodářských novin (HN) odsouzen k 7,5 roku vězení. Veverka byl posledním z 12 obžalovaných, u kterého se ještě v případu předražené státní zakázky na zajištění techniky při českém předsednictví EU čekalo na verdikt. Již dříve soud vynesl rozsudky nad osmi podnikateli a osvobodil tři státní úředníky. Stát vyčíslil škodu v kauze na 938 milionů korun.

Společnost Promopro zajišťovala během českého předsednictví Evropské unie v roce 2009 dodávky audiovizuální techniky na konference. Zakázku získala bez výběrového řízení. Podle policie byla smlouva nastavena tak, že si Promopro mohlo jednostranně a neomezeně diktovat ceny, a zakázka pak byla předražena o 388 milionů korun. Finanční úřad kvůli porušení rozpočtové kázně vyměřil Úřadu vlády pokutu téměř 551 milionů korun.

V kauze bylo obžalováno 12 lidí z celkem pěti trestných činů včetně podvodu, zneužití pravomoci a praní špinavých peněz. Vedle tehdejšího jednatele Promopra a osmi zástupců dalších firem byli obžalováni tři někdejší vedoucí pracovníci Úřadu vlády.

Bývalý vicepremiér Alexandr Vondra (ODS), jehož vládní sekce o zakázce rozhodla, mezi obviněnými nebyl. Trojici úředníků soud osvobodil, ale v červnu odsoudil sedm podnikatelů - někdejšího jednatele firmy Promopro Jaroslava Veselého a šest zástupců subdodavatelských společností - až k devíti letům vězení. V září pak ještě uložil dalšímu podnikateli, Radku Müllerovi, trest ve výši šesti let a devíti měsíců.

Nejpřísnější verdikt si vyslechli Veselý z Promopra a Vlastimil Maxa z hlavní subdodavatelské firmy NWDC, kteří svým podvodem údajně způsobili státu škodu nejméně 327,5 milionu korun. Tuto částku soud státu přiznal jako náhradu škody, dalších 450 milionů musí Česko vymáhat v civilním řízení.

Lenka Bradáčová: Vzbudili jsme nereálná očekávání

Alexandr Vondra: Premiér Sobotka je Babišův fíkový list