V kauze veselské elektrárny nesedí údaje o výkonu, tvrdí žalobce

solární panely (ilustrační foto)

solární panely (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Mike Baker via Flickr

V případu údajně nezákonně vydané licence na výrobu elektřiny fotovoltaické elektrárně ve Veselí nad Moravou dnes žalobce upozornil na nejasnosti ohledně výkonu elektrárny a také na nesrovnalosti s pozemky. Požaduje zrušení licence. Soudce David Raus ale odročil proces na 24. dubna. Chce doplnit důkazy a vyslechnout pracovníky Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

Žalobu na ERÚ kvůli vydání licence podal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Veselská elektrárna Aneta-Sun získala licenci v listopadu 2010. Soud nemá pochyb o tom, že byla v té době řádně dokončená. U jiných soudů skončilo mnoho dalších provozovatelů elektráren kvůli tomu, že získali licenci v závěru roku 2010, přestože elektrárny nebyly hotové. Kdo získal licenci do konce roku 2010, měl garantovanou vyšší cenu.

U Anety-Sun odhalil Zeman zcela jiné nedostatky. Jednak prý v žádosti nebyly uvedené všechny pozemky, na kterých se nyní nachází, ale také nesedí výkon. „V žádosti o udělení licence byl uvedený výkon elektrárny 4,680 megawatt, v licenci je však uvedený výkon 4,707 megawatt. Není přitom jasné, kde se takové číslo vzalo,“ uvedl soudce.

Pavel Gazárek, právní zástupce provozovatelů, kteří jsou u soudu osobou zúčastněnou, se snažil odchylku vysvětlit maximálním výkonem elektrárny. „Elektrárna má 25 441 panelů a maximální výkon panelu je 185 wattů. Při vynásobení vznikne maximální výkon 4,707 megawatt,“ vysvětlil Gazárek. Soudce Raus chtěl však podklad, ze kterého je zřejmé, že má jeden panel výkon 185 wattů. Kvůli doplnění tohoto důkazu a výslechu pracovníků Energetického regulačního úřadu, kteří by měli objasnit odlišnosti v pozemcích, hlavní líčení odročil.

Nejvyšší státní zastupitelství podalo od roku 2011 celkem 22 správních žalob kvůli udělení licencí solárním elektrárnám. Z toho čtyři žaloby vzešly přímo z iniciativy zastupitelství, k dalším dostali žalobci podněty od ERÚ. Jen v lednu Krajský soud v Brně dvě žaloby Zemana proti udělení licence zamítl. Týkaly se fotovoltaických elektráren Skálky na Znojemsku a Jeníkova.

Zdeněk Zemek: Fotovoltaika má být exemplární případ