V Münsteru najel do lidí muž v dodávce. Několik mrtvých

V německém městě Münster někdo najel do lidí sedících na zahrádce jedné restaurace v centru.

V německém městě Münster někdo najel do lidí sedících na zahrádce jedné restaurace v centru. Zdroj: ČTK

Podle informací deníku Süddeutsche Zeitung a stanic NDR a WDR najel v sobotu v západoněmeckém Münsteru do lidí 49letý Němec, který v minulosti trpěl psychickými problémy. Nic nenasvědčuje teroristickému útoku. Informace médií zatím nebyly oficiálně potvrzeny.

Muž v sobotu odpoledne v dodávce najel do lidí, kteří si užívali slunné soboty na letní zahrádce restaurace Grosser Kiepenkerl v historickém centru univerzitního města. Dva lidi zabil a poté se v dodávce sám zastřelil. Zhruba 20 lidí bylo zraněno, z toho šest vážně.

Řidič dodávky Jens R. měl v letech 2014 a 2016 psychické problémy, informovala německá média. Podle informací televize ZDF se řidič už v minulosti pokusil o sebevraždu. Policie o něm údajně měla záznamy kvůli drobné kriminalitě.

Policie údajně prohledává jeho byt. Postupuje přitom s obezřetností, protože se obává, že v bytě by mohly být výbušniny. Policie označila zprávy některých o údajném spolupachateli za spekulace. Nyní předpokládá, že řidič jednal sám. Podle informací zpravodajské televize n-tv už ale nehledá další případné podezřelé.

 

Podle agentury DPA bylo v sobotu v centru Münsteru v době incidentu větší množství policistů než obvykle kvůli plánované demonstraci Kurdů. Policisté tak mohli být rychle na místě.

České ministerstvo zahraničí nemá informace o případných obětech z řad českých občanů, řekla ČTK mluvčí resortu Irena Valentová. Dodala, že Černínský palác je ve spojení s ambasádou v Berlíně, která situaci sleduje ve spolupráci s německými bezpečnostními orgány.

Ministerstvo navíc rozeslalo upozornění českým turistům v Německu, kteří jsou registrování v dobrovolné databázi DROZD. Lidé mohou v případě potřeby využít také nouzovou linku českého zastupitelského úřadu v Berlíně.

Soustrast obětem a jejich rodinám už vyjádřilo několik německým politiků včetně prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera a také předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Německý ministr vnitra Horst Seehofer kromě toho ujistil, že policie naplno pracuje na objasnění činu.