V Praze může vzniknout „nové“ ANO. Bez Kleslové

Primátorka Prahy Adriana Krnáčová

Primátorka Prahy Adriana Krnáčová Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Hnutí Andreje Babiše hledá cesty, jak uniknout z chaotické situace v Praze, kde může zaznamenat strmý odliv voličů. A zvažuje i řešení, která by ještě donedávna považovalo za vyloučená. Podle informací deníku E15 se v okruhu primátorky Adriany Krnáčové zrodil nápad, jehož cílem je zbavit se Radmily Kleslové. Souvisí se skutečností, že rozpad klubu zastupitelů ANO je po posledních událostech nanejvýš pravděpodobný.

I když žena považovaná za šedou eminenci pražské politiky ustoupila a vzdala se funkcí v městských firmách, mezi lidmi blízkými primátorce převládá názor, že už nemůže stát v čele regionální organizace hnutí. „Chtějí veřejnost přesvědčit, že vznikne jakési nové ANO nezatížené lidmi, jako je Kleslová. Doufají, že by se pak snáze dohodli s Trojkoalicí a TOP 09, s nimiž chtějí spolupracovat,“ uvedl zdroj blízký radnici.

Záměr se údajně zrodil mezi poradci Krnáčové. K nim patří Marek Hanč, jenž pomáhal už bývalému primátorovi Bohuslavu Svobodovi (ODS). Právě Svoboda se při nástupu na magistrát pasoval do role krotitele kmotrů, od nichž chtěl očistit pražskou buňku ODS.

Nesvornost zastupitelů ANO vnímá jako zásadní problém manažer hnutí Vladimír Vořechovský. Vyplývá to z interního monitoringu tisku, který zveřejnil server Svobodné fórum. „Je to pro nás ostuda, píší o amatérismu a o tom, že vyvoláváme chaos. A mají pravdu. Podstatou všeho je, že ANO zase něco podělalo, že je rozdělené a rozhádané,“ shrnul reakce médií. Pozitivně podle Vořechovského vyznívají jen články, v nichž se píše o tom, že Kleslová oslabuje a postupně končí.

Boj o moc vrcholí

Spory mezi Kleslovou a Krnáčovou vyvrcholily koncem srpna, kdy nejprve klub zastupitelů ANO a po něm předsednictvo regionální organizace vyslovily primátorce nedůvěru. Po snaze o její svržení se začaly objevovat informace o provizích, které inkasuje advokátní kancelář Kleslové od ČEZ a dříve i od Českých drah a Správy železniční dopravní cesty.

Šéf hnutí Babiš bude situaci řešit ve čtvrtek, kdy se mají sejít zastupitelé s celostátním vedením partaje a zřejmě i s krajským předsednictvem vedeným Kleslovou.

Reakce primátorky Hlavního města Prahy Adriany Krnáčové:
Ráda bych se ohradila proti zavádějícím a lživým informacím. Je ze zřejmé, že jediným účelem článku je poškodit mě a zároveň narušit vztahy v současné magistrátní koalici před chystanými jednáními. Z mnoha mých výroků je jasné, že mým hlavním cílem je udržení stávající podoby koalice a pokračovat v práci tak, aby současná situace nijak nedotkla obyvatel Prahy.

Nechápu tedy, kde autor vzal informaci, že mám úmyslu spolupracovat s TOP 09. Je to samozřejmě naprostý nesmyl, jelikož já jsem naopak ta, která dlouhodobě tlumí ambice a snahy některých mých kolegů, spolupracovat se stranou Miroslava Kalouska.

Zarážející je i přístup autora. Ten totiž nejen, že si špatné informace nijak neověřoval, ale především mi ani neposkytl prostor k jakémukoliv vyjádření.

Třešničkou na dortu je pak zmínka o panu Hančovi, který nikdy nebyl a ani není mým poradcem. Jména spolupracovníků se dají jednoduše zjistit na sekretariátu a já sama se jimi rozhodně netajím.
O práci pana redaktora svědčí i zavádějící citace manažera hnutí ANO pana Vořechovského, která je nepřesná a vkládá panu Vořechovskému slova, která nikdy neřekl, ani nenapsal.

Pražská zabijačka: Líp už bylo