V Praze složili přísahu noví vojáci

Slavnostní přísaha vojáků Armády České republiky se konala 28. října na Hradčanském náměstí v Praze. Akce se zúčastnil prezident republiky Václav Klaus (uprostřed vpravo) a ministr obrany Alexandr Vondra (uprostřed vlevo).

Slavnostní přísaha vojáků Armády České republiky se konala 28. října na Hradčanském náměstí v Praze. Akce se zúčastnil prezident republiky Václav Klaus (uprostřed vpravo) a ministr obrany Alexandr Vondra (uprostřed vlevo). Zdroj: CTK - Stanislav Peska

Hradčanské náměstí u Pražského hradu bylo ve státní svátek 28. října tradičně svědkem vojenské přísahy. Složilo ji tu 446 nových vojáků a vojákyň české armády, mimo jiné i šestice úspěšných sportovců.

Mezi těmi, kdo přísahali položit v případě nutnosti svůj život za vlast, byli například medailisté z olympijských her Lukáš Trefil a Josef Dostál, kteří skončili třetí v čtyřkajaku, či mistr Evropy v běhu na 400 metrů Jakub Holuša. Jsou příslušníky sportovního centra Dukla.

Sborové „Tak přísaháme“ slíbilo prezidentovi a vrchnímu veliteli ozbrojených sil Václavu Klausovi 299 studentů prvního ročníku Univerzity obrany a vojenského oboru fakulty tělesné výchovy Univerzity Karlovy a 147 nováčků, kteří právě procházejí základním výcvikem ve vyškovské vojenské akademii.

Pro Klause byla tato přísaha poslední v jeho funkčním období. Prezident jim řekl, aby přísahu nebrali jako formalitu a byli odhodláni bojovat za zemi, za její demokracii a její suverenitu. Ministr obrany Alexandr Vondra podotkl, že akceschopná a připravená armáda je v dnešním světě nezbytná.