Václav Havel zemřel

Václav Havel

Václav Havel Zdroj: E15

Václav Havel  se 10. prosince v Praze setkal s dalajlamou
10. prosince převzal Havel i cenu Nadace Jána Langoše. Slavnostnímu předání byla přítomna i slovenská premiérka Iveta Radičová.
Ještě v březnu Havel představil projekt své knihovny, kterou má financovat Zdeněk Bakala
Havel se svým nástupcem Václavem Klausem v roce 2008
Havel byl znám i jako bojovník za lidská práva (na snímu s prezidentem Světové romské unie Emilem Ščukou
8
Fotogalerie
První prezident České republiky Václav Havel dnes ráno zemřel. Na sociální síti Facebook o tom informoval jeho bývalý tajemník a ředitel prezidentova sekretariátů Vladimír Hanzel. Zprávu později potvrdila Česká televize. Havlovi bylo 75 let. Jeho pohřeb proběhne pravděpodobně v pátek 23. prosince.

„Dnes ráno v 10:15 zemřel Václav Havel,“ napsal Hanzel. Havlova tajemnice Sabina Tančevová uvedla, že někdejší československý a český prezident zemřel „v tichosti ve spánku“ na své chalupě na Hrádečku na Trutnovsku. „Byl symbolem toho, co se tady stalo v roce 1989, udělal pro tuto zemi strašně moc (…) Byl tváří naší republiky,“ reagoval na zprávu o Havlově smrti premiér Petr Nečas. „Jeho odchodu je obrovská škoda. Měl dál co říci k politice a společenskému životu,“ dodal.

První reakce na Havlovo úmrtí přicházejí i ze zahraničí. „Václav Havel byl jedním z největších Evropanů naší doby,“ uvedl švédský ministr zahraničí Carl Bildt. „Český exprezident Václav Havel, který dnes zemřel, by si zasloužil Nobelovu cenu míru. Havel byl velkým a zasloužilým člověkem, bude chybět. Ať odpočívá v pokoji,“ přidal se polský exprezident Lech Walesa.

Význam Václava Havla pro věhlas Česka popsala bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová. „Pro mnoho lidí je Havel to samé, co Čech,“ řekla pro ČT. Podle ní Havlova osobnost významně urychlila přijetí Česka na Západě a vstup země do Severoatlantické aliance. Bývalý prezident pro ni byl největší osobností 20. století.

Václav Havel během premiéry filmu OdcházeníVáclav Havel během premiéry filmu Odcházení | Sedmicka, Petr TopicVáclav Havel během premiéry filmu Odcházení

Letos na jaře Havel prodělal zánět dýchacích cest, od té doby se držel v ústraní. Naposledy se na veřejnosti objevil minulý týden, kdy se v Praze sešel s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou.

Potížemi s respiračním systémem trpěl Havel dlouhodobě. Kvůli rakovině mu lékaři před několika lety odstranili část pravé plíce. Jeho zdraví poškodilo již vězení, kde za komunismu prodělal neléčený zápal plic.

Za svůj boj s totalitním režimem byl Havel před listopadem 1989 třikrát vězněn, celkem strávil ve vězení zhruba pět let. V listopadu 1989 se stal jedním ze zakladatelů Občanského fóra a v prosinci 1989 byl zvolen československým prezidentem, kterým byl až do své abdikace v červenci 1992. Již v lednu 1993 byl ale zvolen prvním prezidentem České republiky a tuto funkci vykonával až do roku 2003.

Osobní život Václava Havla po listopadu 1989 zasáhly dvě zlomové události. V lednu 1996 zemřela jeho manželka Olga, která si především za svou charitativní činnost dokázala získat sympatie a respekt široké veřejnosti. O rok později se Havel oženil s herečkou Dagmar Veškrnovou.

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Jiří Weigl pro ČTK řekl, že rakev s ostatky exprezidenta bude v pondělí a úterý vystavena v Pražské křižovatce v centru metropole. Ve středu se přesune do Vladislavského sálu Pražského hradu. Dodal, že páteční termín pohřbu se ještě může změnit.