Válková odvolala šéfa věznic Dohnala. Nespolupracoval, tvrdí ministryně

Odvolaný šéf Vězeňské služby Petr Dohnal

Odvolaný šéf Vězeňské služby Petr Dohnal Zdroj: ctk

Ministryně spravedlnosti Helena Válková odvolala generálního ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala. V odvolávacím dekretu mu vyčítá řadu pochybění. Vězeňskou službu dočasně povede dosavadní šéf věznice Rapotice Pavel Ondrášek, uvedla Česká televize.

Dohnal řídil české věznice od prosince 2012. „Ministryně spravedlnosti konstatuje, že přístup Petra Dohnala má negativní dopad na hospodaření s majetkem státu,“ uvedlo ministerstvo. Kontrola Vězeňské služby, kterou Válková nařídila po svém nástupu do funkce, prý mimo jiné odhalila závažné nedostatky například v oblasti zadávání veřejných zakázek či čerpání prostředků z fondů Evropské unie. Dohnal prý také například nerespektoval úkol připravit redukci počtu tabulkových pracovních míst na generálním ředitelství Vězeňské služby.

„Řadě porušení právních předpisů nebylo zabráněno, tato porušení nebyla odstraňována ani napravována. Docházelo tak k prohlubování protiprávního stavu, vzniku škody a nehospodárných výdajů,“ uvedlo ministerstvo k výsledkům prověrky.

Hrozí dvojvládí?

Dohnal reagoval tak, že ministryně jedná v rozporu se zákonem, a to prý opakovaně. „Je to zcela neplatný úkon, jsem odvoláván podle jiného zákona, než jsem byl ustanoven,“ prohlásil a dodal, že rozhodnutí Válkové nemá ani základní právní znaky. Věci, které mu ministryně vytýká, se prý staly ještě před jeho nástupem do funkce, a on za ně tedy nenese odpovědnost.

Pokud by se Dohnala zastal soud, hrozilo by v čele Vězeňské služby obdobné dvojvládí, jaké nastalo loni ve vedení policie. Na to upozornil i šéf koaliční KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Ministryně si musí zvážit, jak to právně ošetřit, aby se neopakovala situace dvou šéfů,“ řekl . Doplnil ale, že odvolání bylo zcela v kompetenci Válkové.

Dohnal se prý brálil kontrole

Správní řízení proti Dohnalovi Válková zahájila krátce po svém nástupu na ministerstvo. Tvrdila, že Dohnalovi podřízení brání ministerstké kontrole hospodaření věznic. Za tento krok jí kritizovala nejen opozice, ale i koaliční ČSSD. Dohnal ve Sněmovně záležitost označil za „pseudokauzu“.

Ministryně dříve řekla, že služba nezajistila pro kontrolu dostatečné podmínky. Obstrukce a průtahy, buď záměrné, nebo z nedbalosti, ji podle ní vedly k zahájení řízení s Dohnalem. Ten tvrdí, že kontrolorům nabídl maximální spolupráci, poskytl jim kancelář i výpočetní techniku. Zaměstnanci podle Dohnala okopírovali 25 tisíc stran dokumentů. „V žádném případě se nejednalo o bojkot kontroly,“ zdůraznil v únoru.