Ve druhém kole volby místopředsedkyně ČSSD Gajdůšková porazila Benešovou

Alena Gajdůšková

Alena Gajdůšková Zdroj: ctk

Místopředsedkyní ČSSD byla dnes na stranickém sjezdu v Ostravě zvolena senátorka Alena Gajdůšková. Podle neoficiálních informací získala 292 hlasů, tedy přesně potřebný počet ke zvolení. V opakované volbě porazila dosavadní místopředsedkyně Marii Benešovou.

ČSSD má ve stanovách vyhrazené jedno místopředsednické křeslo pro ženu. Výběr dámy, která post obsadí, si dnes delegáti sjezdu zopakovali, v noci na dnešek se v první volbě nepodařilo ani jednu z kandidátek zvolit. V noční volbě přitom byla Benešová o několik hlasů úspěšnější. Před dnešní druhou volbou se spekulovalo o nominaci některé třetí členky strany jako kompromisní kandidátky, to se však nakonec nestalo.

Gajdůšková dnes v krátkém vystoupení před tím, než sociální demokraté odešli hlasovat, prohlásila, že celý život bojovala za hodnoty jako svoboda, solidarita a spravedlnost.

V pátek odpoledne a večer už strana rozhodla o podobě většiny svého vedení, když posty hladce obhájili předseda Bohuslav Sobotka i statutární místopředseda Michal Hašek.

Řadovými místopředsedy se opět stali Zdeněk Škromach, Lubomír Zaorálek, Martin Starec a nově plzeňský hejtman Milan Chovanec. Vypadl naopak prezidentský kandidát Jiří Dienstbier.

Sjezd volil místopředsedkyni ČSSD souběžně se sledovaným vystoupením slovenského premiéra Roberta Fica.