Ve sněmovně díky kroužkování zasednou hned dva Babišové

Zbývá jen závist. Ve volebních štábech ostatních stran téměř s nedůvěrou sledovali, jak hnutí ANO přibývají hlasy.

Zbývá jen závist. Ve volebních štábech ostatních stran téměř s nedůvěrou sledovali, jak hnutí ANO přibývají hlasy. Zdroj: E15 - Anna Vackova

Kroužkovací loterie, tedy možnost dát preferenční hlas kandidátům i z nižších příček volebních kandidátek, letos opět zamíchala pořadím v některých krajích. Stejně jako před třemi lety získal nejvíce preferenčních hlasů šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg s 37 794 hlasy, což je ale zhruba o pětinu méně než při volbách v roce 2010.

Jedním z vítězů kroužkovací loterie je například jmenovec lídra a zakladatele hnutí ANO Andreje Babiše Miloš, jenž za hnutí kandidoval ve Středočeském kraji. Více než 8600 preferenčních hlasů – nejvíce z kandidátů ANO ve středních Čechách – jej katapultovalo z nevolitelné třinácté pozice před všechny ostatní středočeské uchazeče o post poslance.

Podobný osud jako jednu z dlouholetých tváří ODS Ivana Langra ve volbách 2010 letos potkal úřadujícího předsedu občanských demokratů a lídra jihočeské kandidátky Martina Kubu. Do sněmovny totiž místo Kuby míří Jan Zahradník, který se stejně jako Miloš Babiš dostal díky kroužkování z jedenáctého až na první místo, jediné, pro které ODS na jihu Čech získala poslanecký mandát.

Přednostní hlasyPřednostní hlasy | E15

Ačkoli podle analytiků voliči spočítali Občanské demokratické straně mnohé její hříchy, jeden z letitých představitelů Marek Benda byl nakonec přece jen ušetřen.

Na pražské kandidátce měl Benda, který ve sněmovně poprvé zasedl již v roce 1990, před volbami desátou, nevolitelnou pozici. Přes pět tisíc hlasů ale stačilo k tomu, aby se stal čtvrtým a posledním poslancem občanských demokratů v pražském obvodu. Benda tak zopakoval úspěch z minulých voleb, kdy díky preferenčním hlasům poskočil ze sedmnáctého místa na šesté.

Ve sněmovně naopak kvůli kroužkování končí Hana Orgoníková z ČSSD, která v poslanecké lavici zasedala 20 let. Šéfku královéhradecké krajské organizace sociální demokracie přeskočila díky preferenčním hlasům čtyřka na kandidátce Jan Birke i dvojka Robin Böhnisch.