Ve výboru věřitelů Bestsportu nově zasedne PPF Healthcare

02 aréna

02 aréna Zdroj: E15 Anna Vackova

Věřitelé Bestsportu dnes na schůzi věřitelů odvolali prozatímní věřitelský výbor firmy a zvolili výbor nový. Ten má o jednoho člena méně než měl výbor prozatímní. Své místo ve výboru v hlasování věřitelů obhájily společnosti The Bank of New York Mellon, KKCG Structured Finance a Sazka. Novým členem se stala PPF Healthcare, která je společně s KKCG i navrhovatelem plánu na reorganizaci.

Druhý plán na reorganizaci předložil samotný Bestsport. Hlavní bodem dnešní schůze je právě hlasování o reorganizaci, anebo o tom, zda Bestsport skončí v konkurzu jako sesterská Sazka. Jednání věřitelů zatím míří k prosazení reorganizace.

Správkyně naopak popřela pohledávku Občanského sdružení Zelený ostrov ve výši 5,19 miliardy korun a uznala jen 76,2 milionu korun, zatímco Bestsport uznal pohledávku celou. Zástupci OSZO poté z jednání odešli a hlasování na schůzi věřitelů se neúčastnili. Sdružení je téměř stoprocentním majitelem Bestsportu a má stejné vlastníky jako Sazka.

Celkem 62 věřitelů Bestsportu původně přihlásilo pohledávky v celkové výši 18,4 miliardy korun, insolvenční správkyně již dříve uznala pohledávky za 12,6 miliardy a popřela za 5,8 miliardy.
Jedním z hlavních bodů schůze věřitelů je hlasování o tom, zda Bestsport stejně jako její sesterská firma Sazka v konkurzu, anebo ji naopak věřitelé a soud povolí reorganizaci. Schůze se koná ve velmi poklidné atmosféře a za menšího zájmu věřitelů i médií, než bylo před měsícem u obdobného jednání se Sazkou, na kterém věřitelé zejména ze skupin PPF a KKCG rozhodli o konkurzu Sazky.

Největší sílu hlasů tak na schůzi věřitelů bude mít právě Sazka a The Bank of New York Mellon. Jedním z hlavních bodů schůze věřitelů je hlasování o tom, zda Bestsport stejně jako její sesterská firma Sazka v konkurzu, anebo ji naopak věřitelé a soud povolí reorganizaci. Tu navrhují firmy ze skupin PPF a KKCG, svůj vlastní návrh na reorganizaci podal také samotný Bestsport.Téměř stoprocentním majitelem Bestsportu je Občanské sdružení Zelený ostrov, které má stejné vlastníky jako Sazka. Ta je i jedním z věřitelů Bestsportu a také členem prozatímního věřitelského výboru.