Věci veřejné nepůjdou do voleb samy, část podpoří Okamuru

Předseda VV Vít Bárta

Předseda VV Vít Bárta Zdroj: ctk

Někdejší vládnís strana Věci veřejné (VV) nepůjde do sněmovních voleb samostatně. Někteří členové podpoří Úsvit přímé demokracie senátora Tomia Okamury a mohli by usilovat o zvolení na jeho kandidátce.

Okamura spolupráci už dříve nevyloučil, podle něj mají VV s jeho hnutím shodné některé programové cíle, které se týkají prosazování přímé demokracie, napsal server iDNES.cz.

O tom, zda budou VV kandidovat samostatně, se ve straně už delší dobu diskutovalo. Podle serveru nakonec zvítězil návrh podpořit Okamurovo hnutí, s čímž nesouhlasil místopředseda strany Michal Babák. „Rezignoval jsem kvůli tomuto řešení na post místopředsedy Věcí veřejných a voleb se nezúčastním,“ řekl serveru Babák.

Strana se začala rozpadat

Babák neni jediný, který spojení s Okamurou odmítl. Na své funkce rezignovali také dosavadní místopředsedové Zdeněk Renc a Jana Drastichová.

„Opustil jsem jednání, abych neblokoval to řešení, jinak by mohla nastat patová situace,“ řekl Babák, který zůstal jen řadovým členem VV. Sám požaduje, aby VV zkusily kandidovat samostatně, i když preference nejsou nejlepší.

Na protest k tomu, k čemu se Věci veřejné přiklonily, rezignoval při večerním jednání na post místopředsedy VV i Zdeněk Renc. „Nesouhlasím s tím, co Vít Bárta udělal,“ uvedl. Bárta byl ten, kdo podle něj přišel s tím, že se má strana přiklonit k Okamurovi, uvedl server iDNES.cz

Úsvit už dříve uvedl, že chce sestavit kandidátky ve všech krajích, na listiny přijme i zástupce jiných stran.