Věci veřejné ohrožuje insolvenční řízení. Návrh podal vyloučený člen

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Mlejnkova Alexandra

Věci veřejné jsou letos podruhé v insolvenčním řízení. Poslal je do něj expředseda stranické organizace v Uherském Hradišti Libor Zeman, kterého strana vyloučila s odůvodněním, že nezaplatil včas členský příspěvek. Zeman peníze poslal s několikadenním zpožděním. Po svém vyloučení je chtěl od strany vrátit, ale dosud je prý nedostal. Strana se v žádném případě nenachází v platební neschopnosti a dnes vystavila příkaz k úhradě požadované částky, uvedl mluvčí VV Jakub Žižka.

VV již letos na jaře jednomu insolvenčnímu řízení čelily. Tehdy měly dluh u mediální agentury Médea patřící podnikateli Jaromíru Soukupovi. Za reklamní služby strana nezaplatila přibližně 12 milionů korun. Po uhrazení pohledávek Soukup insolvenční návrh stáhl.

Podrobnosti o řízení jsou uvedeny v insolvenčním rejstříku na internetu. Zeman od strany požaduje vrácení zaplacené tisícikoruny. Myslí si, že zpoždění v platbě členského příspěvku pravděpodobně nebylo hlavním důvodem jeho vyloučení z nejmenší vládní strany. „Celou dobu jsem patřil ke kritizujícím lidem, kterým vadil způsob organizace (strany) a komunikace s členskou základnou,“ řekl Zeman.

„Insolvenční návrh bývalého člena strany kvůli tisíci korunám je směšným projevem uražené ješitnosti a neúcty k právním institutům této země,“ sdělila místopředsedkyně VV Dagmar Navrátilová. „Podle informace ekonomického úseku strany byl dnes vystaven příkaz k úhradě požadované částky,“ dodal mluvčí strany Žižka.

Návrh je šikanózní, říkají véčkaři

Členský příspěvek měl být zaplacen do 30. dubna. Zeman jej uhradil 3. května. „Členství člověku, který zaplatil 27. května, bez problému prodloužili. Mně a mému kolegovi z našeho klubu ne,“ upřesnil Zeman. „Není to žádná msta. Já postupuji běžně, jako se postupuje v podnikatelském prostředí,“ dodal. Podle Žižky si Zeman musel být vědom, že v případě pozdní platby bude ze strany automaticky vyloučen. Insolvenční návrh je vůči VV „šikanozní“, dodal Žižka.

Zeman byl členem VV zhruba rok a čtvrt. Jako uherskohradišťský podnikatel se před časem rozhodl založit místní buňku strany. Předtím byl několik let členem ODS.

Finance Věcí veřejných jsou nyní předmětem forenzního auditu, který si strana sama zadala. Podle informací ČTK kontrola hospodaření ještě neskončila. VV si audit zadaly poté, co finančně-analytický útvar ministerstva financí začal vyšetřovat jejich poslance Michala Babáka kvůli podezření z praní špinavých peněz. Babák podle úřadu nedostatečně doložil původ peněz, které složil na stranický účet. Forenzní audit se soustřeďuje na zdroje financování činnosti VV a způsob jejich zaúčtování včetně ověření existence dárců, původu a nabytí jejich finančních prostředků a účtování o nich.