Věci veřejné rozbíjejí dohodnuté reformy

Radek John

Radek John Zdroj: ctk

Koalice má už zase problémy s reformami, tentokrát znovu s těmi sociálními. Najednou proti nim začaly protestovat Věci veřejné. Premiér Petr Nečas proto svolává na dnešní poledne schůzku lídrů vládních stran.

I když se nad jejich požadavkem o nové politické jednání pozastavil: „Tuto agendu mohl a měl projednat sociální výbor, jehož předsedou je poslanec Věcí veřejných. Takže postup strany ve mně budí velké rozpaky. Na projednání ve zmíněném výboru byl takřka dvouměsíční prostor,“ konstatoval premiér.

Sociální sněmovní výbor minulý týden o sociální reformě jednal, ale debatu přerušil, pokračovat v ní chce dnes, tedy v týž den, kdy o ní odpoledne začne diskutovat sněmovna. Véčka nyní kritizují ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09), který údajně na poslední chvíli předložil k probíranému návrhu řadu změn. Na takzvané K9 proto chtějí probrat především otázku sociální karty, přes kterou by se v budoucnu měly vyplácet sociální dávky. Znovu jednat chtějí také o tom, od jakého věku se bude seniorům vyplácet příspěvek na bydlení – zda od sedmdesáti, nebo pětasedmdesáti let.

Premiér i šéf rezortu práce tvrdí, že návrhy týkající se sociální reformy jsou už koaličně dohodnuté. Předseda VV Radek John však od schůzky K9 očekává „jednotný přístup koaličních partnerů a garanci pro druhou část jednání sociálního výboru“.

Lídři nejmenší vládní strany hodlají kolem reforem rozehrát mnohem více otázek. Už dali najevo, že se nespokojí ani se závěry, které vláda přijala k návrhu státního rozpočtu na příští rok, ani s kabinetem schválenou předlohou reformy daní. Například o plánu státních financí na rok 2012, respektive jeho jednotlivých kapitolách by ministři měli jednat ve středu. Věci veřejné ale žádají řádné setkávání pracovní skupiny pro veřejné rozpočty. U daňové reformy například chtějí znovu otevřít nejen zachování daňových výjimek pro stravenky, ale i zachování superhrubé mzdy.

Žhavých rozporů v koalici je hodně

» Spory o post, který má ve sněmovně dostat předseda VV Radek John
» Zbavení imunity neformálního vůdce VV Víta Bárty
» Spor o určení výnosu ze spotřebních daní z paliv

Čtete rádi E15.cz? Nominujte nás v anketě v kategorii zpravodajství.