Veřejné instituce v pololetí vypsaly tendry za 159 miliard

ilustrační foto, ze stavby dálnice D3

ilustrační foto, ze stavby dálnice D3 Zdroj: Jan Sindelar

Veřejné instituce zpomalily tempo investic, v prvním pololetí vypsaly tendry za 159 miliard korun, což je meziroční pokles o 2,7 procenta. Za pololetí zapsaly do Věstníku veřejných zakázek 4141 soutěží, o 4,4 procenta méně než loni. Vyplývá to z aktuální analýzy společnosti CEEC Research.

Výrazný propad nastal hlavně v dubnu a květnu, ještě během prvního čtvrtletí objem veřejných tendrů meziročně rostl o 8,1 procenta. Statistiku vylepšil až červen, který byl zatím nejlepším měsícem tohoto roku. Během něj státní instituce vypsaly 795 zakázek za rekordních 61,6 miliardy korun.

Červnový objem výrazně ovlivnily tři velké zakázky společnosti ČEPRO za celkem 37,2 miliardy korun. I po jejich odečtení by však červen zůstal z pohledu vypisování zakázek nejlepším měsícem roku.

Necelou polovinu (42 procent) soutěží vypsaly ostatní subjekty, mezi něž patří školy, nemocnice, církevní instituce, svazy a fyzické osoby, ČEPRO, ČEPS, České dráhy, OKD a další akciové společnosti a společnosti s ručením omezeným. Třetina (33 procent) zakázek vznikla v kancelářích regionálních úřadů a sdružení, jako jsou kraje, města, obce, regionální úřady či správy komunikací. Zbytek vypsaly státní subjekty, mezi něž patří ministerstva, ostatní celostátní úřady a státní podniky, jako jsou Česká pošta, Diamo a Lesy České republiky.

Téměř totožné rozdělení je z pohledu objemu. Největší podíl oznámily ostatní subjekty (47 procent). Druhý největší objem investic naplánovala ministerstva a celostátní úřady (27 procent) a pětinu zakázek vyhlásily regionální úřady a sdružení.