Veřejné zakázky loni více než dvojnásobně rostly. Jejich hodnota přesáhla 350 miliard

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: David Malík, Jiří Nováček, ŘSD

Veřejní investoři v Česku loni zadali firmám 27.204 zakázek za 351,1 miliardy korun. Hodnota meziročně vzrostla o 54 procent a byla nejvyšší od roku 2010, Počet se zvýšil o 94 procent. Objem nově vypsaných zakázek klesl o 13 procent. Vyplývá to z analýzy společnosti CEEC Research.

Největší zakázku za 20 miliard korun na rámcovou dohodu o poskytování dodávek určených druhů minerálních olejů prostřednictvím produktovodu zadala společnost Čepro.

Největší objem veřejných zakázek připadá dlouhodobě na stavebnictví, loni to byly téměř dvě pětiny. Celkem 14 zadaných zakázek podle inženýrské společnosti ÚRS Praha překročilo miliardu korun. Největší zakázkou byla rekonstrukce rozvodny Kočín u jaderné elektrárny Temelín za 3,56 miliardy korun, kterou získalo sdružení firem Egem, ASE a Vuje. Následovala stavba úseku dálnice D48 Rybí - Rychaltice za 2,5 miliardy korun pro sdružení Metrostav, Swietelsky a Colas. V celém roce 2016 bylo miliardových zakázek sedm.

Hodnota nově vypsaných veřejných zakázek do konce listopadu meziročně klesla o 13 procent na 337 miliard korun, jejich počet se snížil také o 13 procent na 7695. Meziroční srovnání podle CEEC Research výrazně ovlivnila zvýšená aktivita investorů v srpnu a září 2016 před očekávanou změnou zákona o veřejných zakázkách.

Největší výběrové řízení za 28,8 miliardy korun loni vyhlásilo ministerstvo dopravy na systém elektronického mýtného.