Většina členů končící vlády bude mít nárok na odchodné

Premiér Jiří Rusnok na tiskové konferenci po schůzi vlády. Zleva v pozadí přihlížejí ministři Martin Holcát, Martin Pecina a Jiří Cienciala.

Premiér Jiří Rusnok na tiskové konferenci po schůzi vlády. Zleva v pozadí přihlížejí ministři Martin Holcát, Martin Pecina a Jiří Cienciala. Zdroj: ctk

 Členové vlády v demisi budou mít po odchodu z funkcí nárok na odchodné. Ze zákona vyplývá, že bude ve výši jednoho platu. Nárok se nebude zcela jistě týkat jen ministryně spravedlnosti Marie Benešové a ministra životního prostředí Tomáše Podivínského, kteří jsou poslanci za ČSSD a KDU-ČSL.

Odchodné činí podle zákona jeden měsíční plat, k němuž se připočte násobek částky a počtu celých ukončených let ve funkci. Úřednický kabinet Jiřího Rusnoka jmenoval prezident Miloš Zeman v červenci, jeho členové by tedy ve funkci neměli dovršit ani jeden rok. Proto budou mít vesměs nárok na jediný plat navíc.

Plat premiéra činí 150 100 korun. Místopředsedové vlády Jan Fischer a Martin Pecina berou 128 900 korun. Plat dalších 12 ministrů představuje 106 600 korun.

Na Benešovou a Podivínského se bude vztahovat ustanovení, podle kterého mají nárok na odchodné funkcionáři, jimž v době tří měsíců po skončení výkonu funkce nepřísluší plat za výkon téže nebo jiné funkce představitele nebo soudce. Benešová i Podivínský byli koncem října zvoleni do Sněmovny. Odchodné tedy nedostanou.

Nová vláda od 6. ledna

Nynější vládu v demisi by měl vystřídat koaliční kabinet ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL v čele s šéfem sociálních demokratů Bohuslavem Sobotkou. Budoucí vládní strany se už dohodly na programu i rozdělení křesel. Koaliční smlouvu chtějí politici podepsat na Tři krále. Kdy ovšem bude nový kabinet jmenován, zatím není známo.

Končící ministři mají podle dřívějších informací nárok i na jiné výhody. Ještě tři měsíce po odchodu z funkcí mohou využívat služební vozidlo s řidičem. Premiér a šéfové silových resortů mají nárok taky na ochranku.