Vláda chce, aby hranice pro odchod do důchodu byla 65 let

Vicepremiér Andrej Babiš a předseda vlády Bohuslav Sobotka

Vicepremiér Andrej Babiš a předseda vlády Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Kabinet Bohuslava Sobotky dnes jednomyslně schválil záměr stanovit věk odchodu do důchodu na 65 let. Premiér o tom informoval na sociální síti Twitter. Podle návrhu zákona bude v budoucnu možné hranici dále posunovat podle doby dožití. Nyní směřuje do Poslanecké sněmovny, kterou by podle očekávání měl projít.

Podle normy se v roce 2019 bude hodnotit očekávaná délka života lidí narozených mezi roky 1966 a 1995. Pokud by důchod přesahoval čtvrtinu doby jejich života, mohla by budoucí vláda rozhodnout o dalším posunu hranice odchodu do důchodu. Podle dosavadních propočtů by u nejmladších mohla být hranice posunuta nad 68 let. Nové propočty by měly vznikat každých pět let.

První zpráva pro rozhodování by se měla zpracovat na základě dat z roku 2018. Podle ministerského materiálu pro jednání vlády do té doby nelze předpokládat výraznější změny v očekávání vývoje střední délky života. Pravděpodobně tak zpráva ukáže, že důchodový věk pro dosažení v průměru jedné čtvrtiny života ve starobním důchodu by měl být u narozených v roce 1994 stanoven na úrovni okolo 68,6 roku.

Hranice pro odchod do důchodu v jednotlivých zemích EUHranice pro odchod do důchodu v jednotlivých zemích EU|Finnish Centre for PensionsHranice pro odchod do důchodu v jednotlivých zemích EU, zdroj: Finnish Centre for Pensions

„Je proto téměř jisté, že první zpráva bude obsahovat výše zmíněné doporučení pro vládu, aby uložila ministru práce a sociálních věcí předložení novely zákona, která by důchodový věk dále zvýšila až k úrovni výše uvedených 68,6 roku,“ uvádí materiál.

Růst důchodového věku se nyní každoročně zvyšuje u mužů o dva a u žen o čtyři měsíce. Legislativa počítá se sjednocením věku pro odchod do důchodu pro muže a ženy narozené po roce 1971. Pokud parlament bude souhlasit se zavedením hranice důchodového věku v 65 letech, mělo by se to také týkat všech narozených po roce 1971.