Vláda chce zrušit více než 10 tisíc nadbytečných zákonů, mezi nimi i jeden z roku 1918

Premiér Petr Fiala (ODS)

Premiér Petr Fiala (ODS) Zdroj: Úřad vlády

Zrušit více než 10 tisíc nadbytečných zákonů, nařízení a vyhlášek, které jsou sice většinou formálně platné, ale již nepoužívané, navrhla vláda. Informoval o tom premiér Petr Fiala (ODS). Iniciativu nyní projedná Parlament. Nadbytečné předpisy se podle předlohy ministerstva vnitra mimo jiné stávají zátěží pro systém eSbírka, ve kterém by lidé měli mít v budoucnu možnost elektronicky vyhledat veškeré zákony a mezinárodní smlouvy v jejich závazné podobě.

Fiala uvedl, že zrušovacím zákonem vláda naplňuje své předvolební sliby i programové prohlášení. „Snažíme se zjednodušit právní řád, odstranit zbytečné předpisy,“ řekl předseda vlády. „V případě 6667 předpisů jde o takzvané obsoletní předpisy, které jsou sice platné, ale reálně se neuplatňují. Dalších 3616 předpisů už v minulosti zrušilo některé obecné ustanovení, ale v právním řádu se nadále objevovaly,“ doplnil Fiala.

Ministerstvo vnitra v předkládací zprávě uvedlo, že z hlediska reálné praxe je existence těchto předpisů zcela nadbytečná. „Jedním z hlavních problémů je právě skutečnost, že nelze často přesně říci, které právní předpisy jsou stále platné, a které nikoliv,“ uvedl úřad. Tisíce nadbytečných předpisů podle ministerstva ztěžují orientaci v právním řádu, podle Fialy jejich zrušení zvýší právní jistotu.

Prezidentské volby 2023: Kdy přesně se konají a jak probíhají?

Video placeholde
• Videohub

Iniciativu ministerstva vnitra ocenil v tiskové zprávě ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty), který se soustředí také na odstraňovaní byrokratických překážek. Připomněl schválení tzv. antibyrokratického balíčku vládou z konce srpna. „Nyní pracujeme na dalším balíčku, který přinese další úlevu od byrokracie,“ uvedl.

Mezi předpisy, které ministerstvo navrhuje zrušit, jsou zákony i vyhlášky z období od první republiky po současnost. Zrušena by měla být například norma z roku 1918, kterou byly v Československu zřízeny nejvyšší správní úřady, vyhláška z roku 1985 o úpravách pracovní doby nebo zákon o zahájení činnosti jihlavské pobočky Krajského soudu v Brně z roku 2008.

Z právního řádu má zmizet i například zákon z roku 1919, který rušil celibát učitelek, či předpis z roku 1924 o zrušení odměn udavačů daňových přestupků. Z novějších předpisů jde například o zákon o jednostranném zvyšování nájemného z bytu z roku 2006, informovalo vnitro. „Chceme náš právní řád maximálně zpřehlednit a posílit tak právní jistoty občanů, a to jak zrušením nefunkčních zákonů, tak zavedením elektronické sbírky zákonů, kterou na ministerstvu připravujeme,“ uvedl v tiskové zprávě ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Zrušení několika stovek nadbytečných předpisů navrhovalo ministerstvo vnitra už v roce 2019, návrh schválila vláda, poslanci ho však do konce volebního období projednat nestihli. Letos proto vnitro navrhlo zákon znovu, tentokrát však na základě analýzy odhalilo několik tisíc nadbytečných nařízení.