Vláda dala zelenou pařížské dohodě o klimatu. Na řadě jsou poslanci

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: NordForsk

Vláda schválila návrh ratifikace dokumentu OSN, kterým se státy loni v Paříži zavázaly k snižování skleníkových plynů a který má zpomalit oteplování planety a zmírnit jeho důsledky. Na twitteru o tom informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Počátkem září se ke smlouvě připojily největší znečišťovatelé Čína a Spojené státy. Smlouvu nyní v Česku musejí odsouhlasit poslanci, senátoři a prezident Miloš Zeman.

„Vláda schválila návrh ratifikace pařížské dohody, připojujeme se tak k dohodnutým celosvětovým cílům ochrany klimatu a snížení emisí skleníkových plynů,“ uvedl premiér. Smlouvu ještě musí potvrdit Parlament a podepsat prezident, potvrdil mluvčí kabinetu Martin Ayrer.

Zeman loni v prosinci řekl, že pařížskou dohodu o klimatu podepíše. K dokumentu je však na rozdíl od jiných politiků skeptický. Podle Zemana nejde o závazný dokument, ale spíše o deklaraci dobrých úmyslů.

Základním cílem pařížské dohody je udržet vzestup průměrné globální teploty oproti předindustriálnímu období pod dvěma stupni Celsia a co nejvíce se přiblížit hodnotě 1,5 stupně. Text rovněž vyzývá státy, aby usilovaly o co nejrychlejší globální snížení emisí skleníkových plynů.

Smlouva se stane závaznou, až ji ratifikuje 55 zemí produkujících nejméně 55 procent emisí skleníkových plynů. Před Čínou a USA dohodu přijalo 23 zemí. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun je optimistický a očekává, že ke smlouvě do konce roku přistoupí dostatek států, aby se mohla stát závaznou. Pařížská dohoda od roku 2020 nahradí Kjótský protokol.

Zatímco většina státníků považuje dokument za silný, kritici mu vyčítají třeba to, že nestanoví závazné termíny omezování emisí. Někteří vědci tvrdí, že slíbené závazky jednotlivých zemí k dosažení zmíněného teplotního cíle nepostačí.