Vláda nabere experty na kybernetickou bezpečnost, mají Česko chránit před útoky

Počítá s tím návrh, který ve středu předloží kabinetu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Noví zaměstnanci by měli dávat úřadům metodické pokyny, pomáhat jim s prevencí a konzultovat s nimi problémy. 

Úřady, a to i ty, které nespadají pod zákon o kybernetické bezpečnosti, by je mohly požádat o analýzu zabezpečení svých systémů, návrhy zlepšení či speciální školení.

Na nově vytvořená pracovní místa by měli být přijati specialisté na operační systémy, počítačové sítě, aplikace a mobilní komunikaci, odborní auditoři či pracovníci zaměření na právní úpravu kybernetické bezpečnosti.

Nová pracovní místa by při plánovaném dělení NBÚ měla být převedena podle materiálu, který má ČTK k dispozici, na Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Nový úřad bude zakládat vládní zmocněnec pro tuto oblast Dušan Navrátil.

Legislativní základ nového úřadu by měl být položen pozměňovacím návrhem k novele o kybernetické bezpečnosti, o které budou poslanci hlasovat na dubnové schůzi.

Kybernetické centrum má Česko chránit před hackerskými útoky a dalšími bezpečnostními hrozbami. Vyroste v části původních kasáren v Brně - Černých Polích. V budoucnu by mělo zaměstnat 400 lidí. Kybernetické útoky na kritickou či důležitou informační infrastrukturu jsou v posledních letech na vzestupu. Vládní tým GovCERT eviduje zhruba 100