Vláda nechce Pelikánovou u Soudního dvora EU. Nahradí ji Mlsna?

Vláda neschválila návrh ministra spravedlnosti na opětovnou nominaci nynější soudkyně Ireny Pelikánové do funkce soudkyně Soudního dvora Evropské unie za Českou republiku.

Pelikánová působí ve funkci soudkyně Soudního dvora EU za ČR od května roku 2004, je předsedkyní senátu a aktivně se podílí na pracích spojených s navrhovanými změnami Soudního dvora EU.

Pohovor před odbornou výběrovou komisí soudkyně absolvovala loni v říjnu a na základě rozhodnutí této komise její jméno dnes ministr Pavel Blažek (ODS) předložil vládě.

Soudci a generální advokáti Soudního dvora jsou na základě evropských smluv jmenováni vzájemnou dohodou vlád členských států Evropské unie na dobu šesti let. Nový soudce za Českou republiku by se měl ujmout funkce od 1. září 2013.

Podle zákulisních informací by o post mohl mít zájem nynější ministr bez portfeje Petr Mlsna. Jeho odchod z kabinetu k soudu by uvolnil místo v čele vládní legislativní rady, do kterého by se mohla vrátit vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM).

Tu před Vánoci po pouhých osmi dnech ve funkci odvolal premiér Petr Nečas (ODS) z čela ministerstva obrany kvůli jejím rychlým personálním krokům ve vedení resortu. Poslední z řady vládních krizí, kdy LIDEM hrozili odchodem do opozice, byla definitivně zažehnána na dnešní krátké schůzce lídrů tří vládních stran. Peake je ale nyní vicepremiérkou, formálně však neodpovídá za žádný významnější vládní resort.