Vláda podpořila zavedení místní příslušnosti exekutorů

exekuce

exekuce Zdroj: ctk

Vláda souhlasí se zavedením místní příslušnosti exekutorů tak, jak to navrhl Senát novelou občanského soudního řádu. Vyplývá to z výsledků dnešního jednání kabinetu zveřejněných na webu vlády. Ministerstvo spravedlnosti přitom před jednáním nedoporučovalo, aby kabinet senátní novelu podpořil. Za návrh se naopak v obecné rovině postavilo ministerstvo vnitra.

Senátní novela si klade za cíl změnit současný stav, kdy exekutoři mohou působit na celém území republiky. Podle senátorů to zvyšuje náklady exekučního řízení, pokud by například soudní exekutor z Aše prováděl exekuci třeba ve Valašském Meziříčí. Eventuální náklady na cestu do bydliště dlužníka kvůli soupisu movitých věcí ale od loňského ledna podléhají limitu, nesmějí překročit 1500 korun.

Senátoři v čele s místopředsedou horní komory Zdeňkem Škromachem proto navrhli zavést místní příslušnost exekutorů v obvodu jednotlivých soudních krajů. Exekutoři by měli být přiřazováni podle soudem stanoveného pořadí, což by mohlo odstranit klientelistické vazby mezi věřiteli a exekutory.

Polemika: Spor o teritorialitu exekutorů

Skoro polovina podnikatelů krachuje kvůli nesplaceným fakturám

V exekucích se chystají změny