Vladimír Dlouhý: Chceme navýšit vývoz do Číny

Vladimír Dlouhý

Vladimír Dlouhý Zdroj: E15

Česká republika chce navýšit svůj vývoz do Číny. Na česko-čínském podnikatelském fóru v Praze to řekl prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

V současnosti je pro Česko Čína až 18. největším exportním trhem. Ve vzájemné obchodní výměně dosud významně převažuje dovoz čínského zboží do Česka. Podle statistik loni český dovoz z Číny meziročně stoupl o 11,5 procenta na zhruba 13 miliard eur, tedy 354 miliard korun. Čína tak zůstala druhým největším dovozcem do ČR po Německu. Tuto pozici si drží od roku 2006. Vývoz v loňském roce také rostl, proti dovozu ale méně. Konkrétně o 6,2 procenta na asi 1,5 miliardy eur, což je 41 miliard korun.

„To je velmi málo, chtěli bychom více,“ uvedl dnes Dlouhý. Kromě tradičních vývozních artiklů, ke kterým patří hlavně výrobky automobilového a sklářského průmyslu, jsou podle něj jistým vývozním artiklem také turistické krásy ČR. Na ty je třeba Číňany ještě více nalákat.

„Podle mě je to o normální reklamě a PR. Daleko více se dostat do povědomí čínských turistů, že stojí za to navštívit Česko na více než jeden den,“ podotkl Dlouhý. V této souvislosti ocenil mimo jiné vznik přímé letecké linky Praha-Peking, která má létat od podzimu.

Lidská práva

K otázce lidských práv, za jejichž porušování bývá Čína kárána, Dlouhý uvedl, že je představitelem českého podnikatelského sektoru, který má zájem o co nejširší ekonomické vztahy s Čínou. „Můj osobní pohled je, že bychom měli říci, že jsme země Evropské unie a na otázku pohlížíme stejně jako Německo nebo Rakousko, které jak známo mají s Čínou velmi rozvinuté obchodní a ekonomické styky,“ řekl na fóru Dlouhý.

Kvůli prosazování ekonomických zájmů na úkor lidských práv byl při loňské cestě do Číny kritizován prezident Miloš Zeman. Zemanovi příznivci tehdy naopak vyzdvihovali ekonomické přínosy cesty.

České ambasády přibývají. Vláda hledá náhradu za export do Ruska